Zámek v Hnojníku pomalu začíná ožívat

Na zámek v Hnojníku se pomalu, ale jistě vrací život. Noví majitelé dokazují, že to s rekonstrukcí památky myslí vážně. Zatím se ale probírají spíše sutinami a připravují se na náročné jednání s památkáři.

Hosté se sešli na zámku. Prohlédli si prostory i ven-kovní park. Foto: mr

Zpustlý zámek v Hnojníku a přilehlý park na první pohled prozrazují, že mají nové vlastníky. Ti v rámci možností a za pomoci místních firem udržují zeleň, odstranili náletové křoviny a uklidili ze zámku nánosy suti i další nepořádek. Před několika týdny uspořádali na zámku uvítací akci nejen pro pedagogy škol, ale i pro vedení Hnojníku. A prozradili, jaké kroky budou nyní následovat. „Máme sice na rekonstrukci už stavební povolení, ale čeká nás to nejnáročnější, a to jednání s památkáři, se kterými budeme konzultovat jednotlivé části oprav,“ podotkl jeden z majitelů Pavel Petr.

Do rekonstrukce chce v co největší míře zapojit i místní podnikatele. „Například budeme s jednou firmou z místního regionu řešit okna. Ta, která se dají zachránit, opravíme. Bohužel je zde ale mnoho oken, která jsou natolik v dezolátním stavu, že opravit nejdou. To pak necháme vytvořit přesné kopie,“ pokračoval Petr.

Celá rekonstrukce začne od střechy. Je třeba vyměnit krov, ale zároveň zanechat ráz stavby. „Naší vizí je ponechat objektu podobu z počátku 20. století. Máme k dispozici fotodokumentaci, takže by to mělo být i možné,“ vysvětloval dále jeden z majitelů Pavel Petr.

Noví vlastníci zámku, kteří zároveň provozují Vysokou školu Prigo, si zažádali o dotace z norských fondů. Zda peníze dostanou, v tuto chvíli ještě netuší. Jsou ale odhodláni se pustit do prací bez ohledu na výsledek. V případě udělení dotace mají připravenou nákladnější verzi oprav, v opačném případě budou v realizaci prací skromnější.

Na zámku vznikne nejen škola, ale i komunitní centrum, které budou moci využívat místní občané. Určitě je potěší kavárna, a pak také upravený park. „I ten budeme opravovat do původní podoby, kdy chodníčky tvořily zednářský kříž. Podle studie vysadíme květiny a dřeviny typické pro místní kraj. Obnovíme také hlavní vstup do zámku a alej, která k němu vede,“ přiblížil Petr.

Více se o zámku dočtete v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu