Září v Avionu bude nabité akcemi

Bohatému kulturnímu programu, který pro své návštěvníky připravila na září Čítárna a kavárna Avion v Českém Těšíně, budou dominovat Ullmanovské slavnosti. Příchozí se mohou těšit například na koncerty, výstavu či přednášku.

Miloslav Vavrys napsal knihu o největších osobnostech českotěšínského sportu. Foto: Avion

V Čítárně a Kavárně Avion vystavuje designér, grafik a pedagog Jan Rajlich mladší. Jeho plakáty budou k vidění až do 22. září.

„Kulturně společenských akcí se u nás během září uskuteční o něco více než obvykle. Některé se totiž měly konat o několik měsíců dříve, během koronavirové krize, ale rozhodli jsme se je odložit na příhodnější dobu,“ upřesnila vedoucí Čítárny a Kavárny Avion Dana Zipserová.

V rámci Hudebního salonu se v pátek 11. září od 17 hodin představí Kontrast duo ve složení Markéta Laštovičková (akordeon) a Magdaléna Ochmanová (klavír). Duo, které vzniklo před sedmi lety na Pražské konzervatoři ve třídě komorní hry a během své spolupráce nastřádalo nespočet zkušeností na českých i mezinárodních podiích, nabídne posluchačům průřez od klasiky po argentinské tango.

Na téma předpovědi počasí, jak vzniká a proč převažuje dojem, že nikdy nevychází, bude v pondělí 14. září od 17 hodin v Avionu přednášet David Gorný.

„O dva dny později, 16. září, se v Avionu uskuteční setkání sportovců, jejichž jména tvoří dějiny českotěšínského sportu. Stane se tak u příležitosti představení knihy Miloslava Vavryse s názvem Sto let osobností sportu Českého Těšína v rozhovorech a vzpomínkách,“ sdělila Dana Zipserová.

V rámci cyklu Cesty blízké a daleké Marek Siwy v úterý 22. září od 17 hodin poodhalí příchozím krásy sluncem zalité Andalusie a zavede je mj. do mnohdy opomíjeného přístavního města Malaga.

Září v Kavárně Avion vyvrcholí Ullmanovskými slavnostmi ve dnech 23. září až 1. října. „Festival nabídne různorodý program. Návštěvníci se mohou těšit například na pódiovou diskuzi, které se zúčastní mimo jiné Jaromír Nohavica, přednášku pro studenty a širokou veřejnost, komentovanou prohlídku, koncerty a výstavu s názvem Viktor Ullman – neklidný Středoevropan,“ řekla závěrem Dana Zipserová.

Další zprávy z regionu