Zastupitelé dlouze řešili, co bude dál s Javorovým

Zastupitelé Třince se na svém posledním zasedání v samotném závěru jednání dotkli palčivého problému, co bude dál s Javorovým. Někteří členové opozice kritizují, že se tímto problémem mělo město intenzivně zabývat už daleko dříve.

Chata na Javorovém patří k oblíbeným cílům turistů. Jaká ji čeká budoucnost, se bude rozhodovat už brzy. Foto: mr

Primátorka Třince Věra Palkovská seznámila se složením pracovní skupiny, ve které jsou zastoupeny všechny politické strany a sdružení zastupitelstva.

„Nechceme, aby řešení toho, co se bude na Javorovém dít, byla otázka koalice a opozice. Máme naopak zájem, aby bylo přijato napříč celým politickým spektrem. Proto vznikla skupina, která se už také jednou sešla. Členy skupiny jsou i právník a technicko-ekonomický odborník. Za týden pojedou na Javorový, kde si detailně projdou všechny objekty patřící městu a ujasní si jejich aktuální stav,“ nastínila situaci Věra Palkovská.

Jak také řekla, někteří lidé do nynější doby žijí v představě, že vrch Javorového patří městu. Tak tomu ale není. „Jsou možné různé varianty řešení a pracovní skupina zváží všechna pro a proti a předloží zastupitelům možné scénáře,“ upozornila primátorka.

Zdůraznila, že do současné doby šly finanční prostředky z rozpočtu města především na udržování majetku na oblíbeném vrchu. „O každé koruně, která tam zamířila, byli vždy informováni nebo o ní rozhodovali zastupitelé. Peníze z nájmu byly vždycky menší než ty, které jsme do chaty vložili. Ale tomu se v žádném případě nemůže říkat ztráta. Jde o službu veřejnosti,“ vysvětlila.

Co dál s chatou?
Pokud se město rozhodne si chatu Javorový ponechat, bude nezbytná okamžitá investice zhruba ve výši deseti milionů korun. Týkat se má opravy kanalizace, střechy a oken. „Tyto peníze je nutné dát na to, aby objekt nechátral. Investici ale ještě bude schvalovat zastupitelstvo. Bohužel ji návštěvníci nikterak nezaznamenají,“ připustila Věra Palkovská.

Na zastupitelstvu také zaznělo, že jednou z variant by mohlo být, že město bude chatu provozovat samo nebo ji prodá. Jak to ale bude, se teprve uvidí.

Klimatické změny
Debata zastupitelů se následně dotkla i klimatických změn. Primátorka připomenula, že před několika lety bylo ještě ve hře, že by kraj pomohl zafinancovat rekonstrukci a prodloužení lanovky, což ale nyní není reálné, a to jednak z důvodů finančních, a pak i proto, že podmínky pro lyžování v posledních letech nejsou na Javorovém dobré právě s ohledem na oteplování a nedostatek sněhu.

„Je zajímavé, že tady mluvíte o klimatických změnách, a přitom nedaleko v Polsku vznikl před nedávnem nový areál, který je dokonce níže položený, mluvím například o Zlatém Gruni v Istebné, který funguje skvěle,“ překvapil Radim Turek. Navrhl také, že by náměstek primátorky mohl zajet do Liberce na zkušenou. „Na Ještědu jsou podobné klimatické podmínky, byl tam obdobný problém a dnes tam jezdí taxíky,“ argumentoval Radim Turek.

Mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová se podivila, že někdo dává Ještěd za příklad. „Nevím, jestli tato informace dorazila do Třince, ale v roce 2021 tamní lanovka spadla, zemřel u toho jeden člověk, od té doby nejezdí. České dráhy řeší, co bude dál, a pokud vím, nemají zájem výstavbu nové lanovky financovat. Jediné, co v areálu město vlastní, je pozemek, na němž je sjezdovka, o tu se ale po podepsání pachtovní smlouvy stará soukromý podnikatel. Vysílač a hotel pak patří Českým radiokomunikacím,“ popsala daný stav Jana Kodymová.

Tamní zastupitelé deklarovali, že by město mohlo lanovku převzít, toto je ale teprve v jednání. Podporu Liberci vyjádřil i tamní kraj, který se chce na akci velkou měrou finančně spolupodílet.

Další zprávy z regionu