Zastupitelé Třince podpořili stavbu CirkAreny

Moderní inovační výzkumné a vývojové centrum CirkArena by mohlo vyrůst v Třinci. Zastupitelé na zasedání zvedli ruku pro memorandum o spolupráci při realizaci projektu. Objekt by měl nahradit bývalou Werk Arénu. Náklady se dotknou 1,6 miliardy korun.

CirkArena by byla přínosem pro celý region. Navíc má atraktivní design. Foto: studie

„Nyní k nám jezdí Pražané na dobrý hokej. Pokud všechno klapne, budou k nám jezdit i za perspektivní prací,“ uvedla primátorka Věra Palkovská na zasedání zastupitelů konalo minulý týden.

„Ne, nejde o žádnou arénu, ve které bude své kejkle předvádět cirkus, ale o velké inovativní pracoviště, které se bude zabývat cirkulární ekonomikou čili oběhovým hospodářstvím,“ vysvětlila dále primátorka. Na stůl zastupitelů se tak dostalo memorandum o spolupráci. Město se v něm nezavazuje ke spolufinancování ani žádné finanční spoluúčasti, ale slibuje součinnost. Mimo jiné se postará o změnu územního plánu nebo zajištění parkovacích míst a jednání s partnery. Pro memorandum pak zastupitelé shodně zvedli ruku.

Vědecké pracoviště by mělo vyrůst v místech, kde stojí bývalá Werk Aréna. „Tu město nevlastní, ale na vedení Třince se stále obracejí občané, co se s ní bude dít. Hokej se tam už dávno nehraje, hala postupně chátrá a nevypadá hezky. Takto by mohlo místo úžasně obživnout,“ je přesvědčena Palkovská. Líbí se jí i myšlenka, že by v Třinci vzniklo pracoviště, které zde udrží mladé a inteligentní lidi.

Dlouhá cesta za snem
Projekt CirkAreny je jedním ze 13, které se budou ucházet o dotační peníze v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace. Smyslem fondu je především zmírňování dopadů procesu transformace směrem k uhlíkově neutrální ekonomice v Moravskoslezském, Karlovarském a Ústeckém kraji. „Nositelem projektu CirkArena je výzkumná organizace Materiálový a metalurgický výzkum. Předpokládané náklady jsou cca 1,66 miliardy korun,“ poukázal David Sventek, který spolu s Jakubem Švrčkem připravovanou stavbu představil zastupitelům.

Zda moderní vědecké pracoviště v Třinci vznikne, není jisté.  „Je to dlouhý proces, v září budeme projekt obhajovat a až za další měsíce se dozvíme, zda jsme byli úspěšní. Pokud vše dobře dopadne, stavbu bychom zahájili v roce 2024, o dva roky později musí být hotová,“ vysvětloval David Sventek.

Co je CirkArena
Zázemí pro vědecké pracovníky vyroste na místě, kde v minulosti slavili úspěchy hokejisté. „Z úcty k tomuto místu tak chceme plochu, kde býval led, ponechat v podobě jakéhosi náměstí. Kolem budou laboratoře a kanceláře. Už během demolice chceme postupovat v duchu tohoto projektu a použitý stavební materiál recyklujeme a využijeme jej na stavbu nového objektu. Zachováme prvky nehmotné kultury a energie místa, kde se odehrála a slavila řada sportovních vítězství,“ nastínili David Sventek a Jakub Švrček.

Další zprávy z regionu