Zastupitelé v Ropici zvolili klasiku

Klasická úřední deska, nebo elektronická? Poté, co se ropický obecní úřad přestěhoval z dočasného sídla zpět do zrekonstruované historické budovy v centru vesnice, zastupitelům zbylo vyřešit, zda obec investuje do elektronické úřední desky, či zda u zrenovovaného objektu bude klasická vitrína.

Lidé si důležité úřední dokumenty přečtou tradiční formou. Foto: mr

„Cenové nabídky elektronické desky s dotekovým displejem se pohybují podle toho, kde by byla umístěna a jak by byla chráněna,“ sdělila zastupitelům starostka Uršula Waniová. „Jednou z možností je umístění v přízemí úřadu. Vzhledem k tomu, že tam téměř po celý den svítí slunce, muselo by být zařízení ochlazováno.

Elektronická deska by tak stála nejméně 200 tisíc, což je obrovský výdaj. Asi se vrátíme ke staré formě,“ dala na zvážení. Obec zjišťovala i dotační možnosti. „Dotaci lze získat v případě, že bychom do desky investovali milion,“ řekla starostka.

„Elektronická sice vypadá pěkně, ale jednak je to hodně peněz a také je třeba myslet i na využitelnost staršími lidmi, kteří by s tím mohli mít problém,“ argumentovali zastupitelé a přiklonili se k desce tradiční.

V minulých dnech tak na okraji parčíku naproti historické budově úřadu vyrostla oboustranná vitrína, v níž už si lidé mohou prohlížet úřední dokumenty. „Udělali jsme ji svépomocí. Naši pracovníci inovovali starou úřední desku, opravili ji, dali nový nátěr,“ řekla starostka Waniová.

Na 28. června obec připravila v novotou zářící historické budově den otevřených dveří. Akce odstartuje v 15.30 hod. slavnostním otevřením zrekonstruovaného objektu, kterému je letos 210 let.

Další zprávy z regionu