Zdravotníci: Očkování zabírá

V našem regionu se epidemická situace pomalu ale jistě lepší. Dobrou zprávou pak je, že od úterý se mohou registrovat k očkování proti koronaviru lidé starší 45 let a také, že praktičtí lékaři dostanou více dávek vakcín.

Do očkovacího centra v Třinci už nyní mohou lidé od 45 let. Samozřejmě až po registraci. Foto: mr

„O tom, že zabírá, svědčí i počet nakaženého personálu v Nemocnici Třinec. Máme krásnou nulu, jinými slovy, není u nás ani jeden nakažený zdravotník,“ poukázala tisková mluvčí nemocnice Irena Sikorová Nožková. Doplnila, že kovidových pacientů je nyní pouze 23.

I přesto, že pozitivně testovaných lidí ubývá a v té souvislosti se rozvolňují protiepidemická opatření, opatrnost je stále na místě. K 10. květnu bylo na Třinecku 174 nakažených koronavirem (3. května to bylo 305). Na Jablunkovsku bylo pozitivních 51 osob (3. května jich bylo 75) a na Českotěšínsku hygienici evidovali 74 lidí (3. května to bylo 76).

Pacienti, kteří čekají na očkování u svého praktického lékaře, se brzy své vakcíny dočkají. Kromě vakcín AstraZeneca a Janssen budou mít praktici k dispozici i Modernu. Díky tomu se výrazně sníží počty sedmdesátníků a starších osob čekajících na vakcinaci u svého praktického lékaře. Vakcínu Moderna praktici budou moci aplikovat i chronikům a dalším svým pacientům, kteří už podle nastavené prioritizace mají na očkování nárok.

„Ceníme si ochoty praktických lékařů očkovat své pacienty. Kraje ovšem nemají možnost ovlivnit počet vakcín, které mohou praktikům poskytnout. Podle metodiky se zatím u nich může očkovat pouze vakcínami AstraZeneca, Janssen a Moderna. Janssen jsme zatím do kraje nedostali, veškerou AstruZenecu jsme určili praktikům, nyní můžeme praktickým lékařům slíbit i Modernu,“ podotkl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Pokud půjde vše, jak má, praktikům kraj uvolní minimálně pět tisíc dávek každý týden. Hejtman také vyčíslil, že doposud šlo do ordinací praktických lékařů v regionu celkem 51200 vakcín AstraZeneca.

Dodávka AstryZenecy z tohoto týdne by měla být určena hlavně na druhé dávky. „Řídíme se očkovacím schématem České vakcinologické společnosti, která určila, že mezi dvěma dávkami AstraZenecy by měl být časový rozestup 12 až 13 týdnů. Je to interval, který má zajistit maximální účinnost očkování,“ vysvětlil krajský koordinátor očkování Pavel Rydrych.

„Uvědomujeme si, že jsou dodávky vakcín vhodných pro očkování v našich ordinacích stále omezené. Že se bude množství dávek pro praktiky navyšovat, je dobrá zpráva. Ceníme si vstřícnosti krajského koordinátora očkování, se kterým jsme se domluvili na jasném a přehledném principu objednávání vakcín. Jsme rádi, že praktici budou moci očkovat i Modernou,“ řekla praktická lékařka z Dopravního zdravotnictví Gabriela Matheislová.

Další zprávy z regionu