„Tři a pěticentimetrové „žížalky“ se nakupují převážně v Anglii a loví se u břehů moře, kde je přináší golfský proud ze Sargasového moře. Jejich pouť trvá až čtyři roky. Posléze se tyto malé rybky uměle odkrmují ve specializovaných zařízeních na velikost 12 až 18 centimetrů,“ vysvětlil hospodář třineckých rybářů Libor Kocinec s tím, že jedno kilo úhořího monté vyjde na zhruba 13 tisíc korun.
Územní rybářský svaz moravskoslezského kraje nechává monté odkrmovat na Slovensku, kde mají perfektní přírůstky a nízkou úmrtnost ryb. Letošní úhoříci měli v průměru váhu 3,3 gramu a 15 centimetrů. „Zhruba 300 kusů, tedy jedno kilo, jsme vysadili do Kanaďanky a 900 úhoříků pak putovalo do střítežských rybníků,“ dodal Libor Kocinec.