Železárenští studenti opět darovali krev

Srdce na svém místě a také nutnou dávku odvahy mají studenti Střední odborné školy Třineckých železáren. Minulý týden byli v Nemocnici Třinec opět darovat krev, někteří se k tomuto kroku odhodlali úplně poprvé.

Studenti se odběru nebáli. Věděli, že dělají dobrou věc. Foto: nemocnice

Studenti Střední odborné školy Třineckých železáren dorazili na hematologicko-transfúzní oddělení Nemocnice Třinec darovat krev minulý týden. Nebylo to poprvé. „Krev chodím darovat společně se studenty pravidelně. Snažím se jít příkladem a navázal jsem na tradici, kterou vedla učitelka přede mnou,“ podotkl doprovázející učitel a dárce Martin Svoboda.

Dárci jsou zpravidla studenti 3. a 4. ročníku, neboť podmínkou dárcovství je věk nad 18 let. V den odběru mají nárok na den volna a rovněž obdrží pochvalu třídního učitele.

„Vážíme si studentů, kteří na prahu své plnoletosti v sobě najdou odvahu a odhodlají se k dárcovství. Naším cílem je darovat krev čtyřikrát ročně se skupinou minimálně dvaceti studentů. Dnes jsou však písemné maturitní testy, proto je nás méně. Věřím však, že i po studiu budou naši absolventi nadále pokračovat a stanou se z nich dlouhodobí dárci,“ doplnil Svoboda.

Se studenty se k odběru ve stejný den připojili i pracovníci nemocnice, a to v rámci pravidelného každoměsíčního zaměstnaneckého darování krve.

Další zprávy z regionu