Železní hasiči z Beskyd poměřili síly

Beskydští železní hasiči ovládli uplynulou sobotu jablunkovské náměstí. Ve finálovém kole soutěže věnovaném tragicky zemřelému dobrákovi z Jablunkova Janu Lewinskému se na start postavilo 52 borců, mezi nimiž se vyjímaly i zástupkyně něžného pohlaví.

Náročné disciplíny chtěly sílu, kondici i vytrvalost. Foto: pm

Své síly hasiči měřili v několika disciplínách, jejich úkolem bylo napojení a smotání hadic, 60 úderů v hamerboxu, vztyčení žebříku, výstup do druhého patra a vytažení závaží. Na konci tratě se pak ještě závodníky potrápil schod, na který museli 30krát vystoupit s hadicemi v rukou jako závažím, i 50kilový pytel, jenž bylo nutné přenést kolem překážek.

To všem museli hasiči zvládnout v kompletní výstroji s dýchacím přístrojem na zádech. Závodnice pak měly disciplíny zjednodušeny. Na start memoriálu se postavilo také šest štafet, z nichž nejrychlejší byli borci z Písečné.

Pětikolová soutěž tedy zná své letošní vítěze. Titulem Beskydský železný hasič se mohou pyšnit ve své kategorii Renáta Černeková (Písečná), David Wawrzacz (Jablunkov), Tomáš Benek (Písečná) a Jaroslav Hanzel (Písečná). Poslední jmenovaný je také rekordmanem tratě, který překážky zdolal na 2,38 minuty a právem mu tak náleží putovní pohár Honzy Lewinského, který předali jeho rodiče.

Další zprávy z regionu