Zimy běžkařům dlouhodobě nepřejí

Zatímco i přes oblevu se mnoha provozovatelům lyžařských areálů daří udržet dostatek sněhu na svazích, příznivci běžeckého lyžování mají smůlu. Nepřeje počasí a sníh mizí před očima.

Mladí běžkaři jezdí trénovat na polskou Kubalonku. Foto: oddíl

I když ale bílá pokrývka je, překážkou jsou vysoké náklady na údržbu stop a prostý fakt, že je neustále někdo ničí.

Běžkařka Dagmar z Frýdlantu nad Ostravicí ráda vzpomíná na doby, kdy před mnoha lety jezdívala na běžkách pravidelně trasu z Mostů u Jablunkova na Bílý Kříž. „Jezdili jsme z Frýdlantu vlakem. Dojeli do Mostů, vyšli na hřeben pěšky a pak jeli vlastně až na Ostravici. Stopa byla dělaná jen lidmi, bez úpravy strojem. Ale protože bývalo více sněhu a jezdilo i daleko více běžkařů, bývala velice dobrá,“ vzpomíná seniorka.

Podotkla, že se sice někdy stalo, že do stopy vešel pěší, ale ten dostal tak vyhubováno od sportovců na běžkách, že raději rychle vyjetou trasu opustil. „Takže ačkoliv nebyla technika na úpravu tras, byly paradoxně v lepším stavu, než jsou stopy dnes, kdy je třeba ničí lesáci,“ poznamenala.

Pokud napadne sníh, lidé v regionu mohou s běžkami vyrazit na několik míst, kde najdou strojově upravené trasy. Provozovatelé mohou na jejich projetí čerpat dotace z Moravskoslezského kraje, což například činí ski areál v Mostech u Jablunkova.

„Takže za dobrých sněhových podmínek upravujeme tři trasy o celkové délce 47 kilometrů. Běžkaři si mohou vybrat podle náročnosti,“ popsal Jiří Rucki. Pokračoval, že nyní není dostatek sněhu, ale když napadne, najdou u nich běžkaři krásné trasy. „Kraj nám přispívá na pohonné hmoty a údržbu techniky. Stopy samozřejmě nejsou zpoplatněné. Bohužel se nám stává, že je upravíme, ale následně je hned zničí lesáci,“ povzdechl si.

Obce spolupracují
Do úprav stop se pouští také obce. Nýdek, Vendryně a Bystřice dokonce navzájem spolupracují. „Přispívali jsme na úpravu stop přímo v naší obci. Měli jsme dva okruhy. Musím říct, že na ně jezdilo hodně lidí. Mnozí přijeli třeba navečer s čelovkou a udělali si tréninkově několik okruhů,“ popsal starosta Nýdku Marek Hota.

Běžkařský sport podporuje i starosta Bystřice Roman Wróbel. „Bohužel nás letos zradila technika a náš skútr se rozsypal. Věřím ale, že se nám ho podaří dát do pořádku, ale dost možná budeme muset zvážit nákup nové techniky,“ zamyslel se starosta. Jak dále řekl, v minulosti v obci upravovali okruh v lokalitě pod bowlingem, což ale nyní neumožňují vlastnické vztahy. Dále pak dělali stopu pod Prašivou. „Je to ale doslova sisyfovská práce. Uděláte stopu, a následně ji zničí buď pěší, nebo koňáci,“ řekl Roman Wróbel.
Javorový bez sněhu
Mezi běžkaři jsou velice oblíbené trasy z Javorového. Po hřebeni se dostanou k chatě Ostrý nebo dále na Slavíč. Pokud tedy panují dobré sněhové podmínky. „V letošní sezoně jsme stopu upravovali asi jen dvakrát. K dispozici máme skútr, se kterým to nejde nejlépe,“ podotkl Ivo Branný ze společnosti Bytoslan, která provozuje lanovku na Javorový.

I podle něj je úprava běžeckých tras v Beskydech nevděčná práce. „Co upravíme, rozfouká vítr nebo stopu zničí pěší. Přesto když napadne sníh, snažíme se upravit aspoň trasu na Ostrý,“ pokračoval. Podle něj by výrazně pomohlo, kdyby společnost získala větší stroj na úpravu tras, tedy rolbu.
O dotaci tak zažádal město Třinec, Moravskoslezský kraj i ministerstvo pro místní rozvoj. Doufá, že pokud by měl úspěch a rolbu díky dotacím pořídil, kvalita upravených stop by významně stoupla.

„Vnímáme požadavek na pořízení rolby a snažíme se najít koncepční řešení pro tuto situaci, vše je ale závislé na finančních možnostech kraje. V tuto chvíli nevím, zda bude v silách kraje mu vyhovět,“ zareagovala mluvčí krajského úřadu Miroslava Chlebounová.

Také náměstek primátorky Třince Ivo Kaleta váhá. „Jde o velkou investici a vzhledem k současným zimám a množství sněhu máme pochyby, zda má vůbec smysl,“ podotkl.

Mládež trénuje na Kubalonce
Hlavní náplní oddílu TJ Dolní Lomná je příprava mladých běžců na lyžích. Ideální tréninkové podmínky nacházejí mladí sportovci už kolem 30 let v Polsku na Kubalonce.

„Pro náš sport tam máme naprosto ideální podmínky. V Beskydech podobné nenajdeme ani na Pustevnách, nebo ani v Jeseníkách na Pradědu,“ připustila předsedkyně a zároveň trenérka oddílu Beata Kluzová. Podle ní je polský areál dostatečně zasněžován a jsou v něm neustále upravené tratě.

Z Dolní Lomné to mají běžci na lyžích na Kubalonku tranzitem přibližně 25 minut. „Jezdíme ve dvou vozech, protože máme 20 dětí. Z toho je 15 žáků, kteří trénují třikrát týdně, přípravka jednou až dvakrát za týden,“ nastínila trenérka.

V Dolní Lomné mohou v zimě běžci na lyžích využít k tréninku cyklostezku. To ovšem musí být dostatek sněhu a upravené stopy. „Pokud takové podmínky jsou, lehké tréninky máme v Lomné. Ovšem současné počasí nám v tomto směru nepřeje,“ konstatovala Kluzová.

Na Kubalonku ale jezdí i běžkaři hobbíci. „Je to tam opravdu skvělé. Přijedete autem až na místo, nazujete běžky a můžete si hoďku, dvě potrénovat. Takový areál mi u nás v Beskydech nesmírně chybí,“ posteskl si Robert M. z Třince.

Další zprávy z regionu