Zkolaudováno, parkovací dům čeká na první auta

Se začátkem nového roku se poprvé otevřou brány parkovacího domu na největším sídlišti v Třinci. Minulý týden ve čtvrtek se objekt dočkal kolaudace. Radost tak má 82 řidičů, kteří si díky losování zajistili pronájem svého místa a už nebudou bloudit po ulicích s cílem nechat někde svůj vůz.

V parkovacím domě nejsou žádné sloupky. Manipulace s auty bude snadnější. Foto: město

Nový parkovací dům na Sosně poskytne stání v plně zabezpečené, zastřešené a automatizované garáži. „Jde o významné zkapacitnění stávající plochy pro odstavování vozidel. Díky nové investici se zlepší situace s parkováním v této lokalitě,“ uvedla primátorka města Třince Věra Palkovská.

Město nechalo vybudovat vedle objektu nový kruhový objezd pro zpřehlednění dopravy. Hned vedle také vznikla nová opěrná zeď. „Přišla nás zhruba na pět milionu korun. Bohužel bez ní bychom parkovací dům postavit nemohli, a i kdybychom ho v tomto místě nestavěli vůbec, tato zeď by se opravit v budoucnu stejně musela,“ vysvětlila Palkovská.

Kolem parkovacího domu je upravené plocha se zelení. Okolí zkrášlí keře a stromy.  „Na jižní stěně objektu je vytvořený systém nerezových lanek, aby po celé konstrukci mohly vyrůst popínavé rostliny,“ vysvětlil zahradní a krajinářský architekt Adam Šimonovič.

Obyvatelé sídliště stavbu domu kvitují. Našli se ale i kritici, podle kterých je parkovné drahé. Obávají se také toho, že nájemci z pohodlnosti zaparkují před svým bydlištěm, namísto aby využili dům. „Ano, to se bohužel může stát a neovlivníme to. Musíme spoléhat na slušnost lidí, že parkovací dům budou skutečně využívat a díky tomu se tak uvolní místa na venkovních stáních,“ dodala primátorka.

Další zprávy z regionu