„Zkušenosti jsou k nezaplacení“

Velikou zálibou Radima Mikulky je cestování. Učitel jedné z třineckých základních škol navštívil už více než čtyři desítky zemí. „Procestoval jsem už barák, ale nelituji toho,“ usmál se  v závěru své přednášky o Indii.

Z Indie si Radim Mikulka dovezl několik triček – za pakatel. Foto: ba

Své zážitky z Indie posluchačům zprostředkováváte opakovaně?

Ano. V Mostech jsem už měl dvě přednášky, za dva týdny uspořádám povídání o Indii i pro osmáky a deváťáky z místní základní školy. Prezentace je stejná, ale výklad různě přizpůsobuji podle posluchačů, protože každá věková skupina vnímá fotografie jinak.

Od vaší výpravy do Indie uplynulo už 15 let. Jak na ní s odstupem času vzpomínáte?

Tenkrát to byla moje první cesta mimo Evropu. Pořádně mě nakopla, získal jsem odvahu cestovat více a více. Dodnes mě to baví, je to můj veliký koníček.

Láká vás vrátit se do nejlidnatější země světa?

Zatím ne, chtěl bych navštěvovat jiné země než ty, ve kterých jsem už byl. Cesta do Indie není na pořadu dne, ale to neznamená, že se tam už nikdy nepodívám.

Jaké máte plány na letošní rok?

Letos o letních prázdninách bych rád navštívil Švýcarsko a procestoval je horskou železnicí. Dlouhodobě mě láká projet Transsibiřskou magistrálu od Moskvy až po Vladivostok, ale v současné době to není reálné. Mám své cestovatelské sny, ale většinou se přidám k někomu, kdo se chystá navštívit zajímavou zemi.

Další zprávy z regionu