Zlato ze soutěže automechaniků zůstalo v Jablunkově

Střední odborná škola v Jablunkově se minulý týden stala dějištěm krajského kola soutěže Automechanik junior 2024. K radosti všech místních ji ovládl domácí borec Martin Širanec.

Martin Širanec soutěž vyhrál. Nyní ho čeká celostátní kolo. Foto: ba

Soutěž se skládala ze tří částí. „V teoretické na žáky čekal test, v poznávací museli rozpoznat části vozidla a v praktické splnit osm úkolů souvisejících s opravou auta. Na každé zadání měli dvacetiminutový limit,“ přiblížil zástupce ředitele pro praktické vyučování Radomír Rojčík.

Jablunkovského kola soutěže se zúčastnilo celkem 15 žáků z 12 středních škol. Vítěz a druhý v pořadí postoupili do celorepublikového finále, které bude na jaře hostit Mladá Boleslav.

„Pro žáky jsme připravili i doprovodnou soutěž spočívající v demontáži a vyvážení kol na vozidle a také závody motokár na třineckém Steel Ringu,“ dodal Radomír Rojčík.

Se všemi úkoly se nejlépe vypořádal domácí zástupce Martin Širanec, který do Jablunkova dojíždí z Čierného. „Nejtěžší byla asi výměna rozvodového řemene, bylo to náročné především časově,“ podotkl Martin, který chce po ukončení oboru automechanik pokračovat v maturitním studiu.

Láskou k motorkám zahořel už v útlém dětství. „Mým prvním motocyklem byla tátova Babeta 210. Na ní jsem se učil, opravoval jsem ji. Teď je po kompletní renovaci, takže je z ní archivní kus. Táta ze mě chtěl mít elektrikáře, ale já si prosadil svou a šel na automechanika,“ prozradil mladík, který se prohání v terénu na motocyklu Yamaha 450 cross.

Další zprávy z regionu