Zloději brali vše, alkohol, elektrokola i traktor

Široké pole působnosti i různorodou oblast zájmu měli tři zloději, kteří řádili na Třinceku, Frýdecko-Místecku, Opavsku i v Ostravě. Kriminalistům se je podařilo dopadnout díky vzájemné spolupráci, kamerovým záznamům i stopám, které zloději zanechali na místech činu.

Ilustrační foto: archiv th

Trestné činnosti se dopouštěli dva muži ve věku 41 a 33 let, doprovázela je ale i čtyřiatřicetiletá žena. „Trojice se některých skutků dopouštěla společně, další má na svědomí starší z mužů samostatně. Na místa činu je vozila žena svým vozidlem, muži pak při vloupáních překonávali zámky a okna,“ nastínila policejní mluvčí Kateřina Kubzová.

Zloději se již minulý rok vloupali do pivního baru ve Frýdku-Místku, odkud si odnesli kávovar, televizi i několik lahví alkoholických i nealkoholických nápojů a různé pochutiny. Mimo to poškodili automat na cigarety. O pár dní později se chtěli vloupat do trafiky a prodejny potravin, což se jim nepovedlo. Tak aspoň u benzínové čerpací stanice odcizili propan butanové láhve.

Nejvýraznější bylo jejich řádění na Třinecku, kde se vloupali do vozidla zaparkovaného před garáží rodinného domu. „Z toho odcizili tašku s elektronikou a také dálkový ovladač ke garážovým vratům. Po chvíli se vrátili zpět na místo, ovladačem si otevřeli garáž a z té si vytáhli dvě elektrokola. Majiteli tak měli způsobit škodu poškozením vozidla přes 47 tisíc korun a odcizením věcí za 143 tisíc korun,“ upřesnila mluvčí.

Zloději pokračovali ve své misi i na Opavsku, kde po vypáčení dveří garáže ukradli zahradní traktor. Aby ho měli na čem odvést, o pár ulic dál „našli“ přívěsný vozík, který zapojili ke svému vozidlu. Traktor se jim však nepodařilo na vozík naložit, proto jej odtáhli na odlehlé místo poblíž Hlučínského jezera, kde jej přikryli plachtou. Tam ho však našli policisté a vrátili původním majitelům.

Staršímu muži je pak ještě kladeno za vinu vloupání do vozidla v Ostravě, ze kterého měl odcizit autorádio.

„Celková škoda způsobená poškozením a odcizením věcí přesáhla 500 tisíc korun. Kriminalisté trojici obvinili z přečinů krádeže a poškození cizí věci. Obviněným tak v případě odsouzení hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. Oba muži navíc byli v posledních třech letech za majetkovou trestnou činnost potrestáni a znali se právě z výkonu trestu odnětí svobody,“ doplnila Kateřina Kubzová.

Další zprávy z regionu