Zloději elektrokol v Jablunkově nedojeli daleko

Spolupráce všímavého oznamovatele, policisty operačního střediska, policejní hlídky z Jablunkova a také místních strážníků vedla k rychlému zadržení dvou mužů podezřelých z vloupání do prodejny kol. Jednomu z nich hrozí pětileté vězení.

Policisté dopadli muže krátce po činu. Foto: PČR

Začátkem června v nočních hodinách přijal policista oznámení o možném vloupání do jedné z prodejen v Jablunkově, včetně popisu osob a směru jejich úniku. Místní policejní hlídka ihned vyrazila na místo a také se zkontaktovala se strážníky městské policie, kteří byli poblíž. Jelikož se jednalo o prodejnu jízdních kol, existoval předpoklad, že by se pachatelé mohli pohybovat na odcizených kolech.

Policisté je zpozorovali nedaleko místa činu. „Dva muže jedoucí na elektrokolech muži zákona zastavili a následnou kontrolou zjistili, že jejich kola mají štítky s cenovkou. Muži ve věku 36 a 31 let se po chvíli k odcizení kol doznali. Při prohlídce policisté v batohu jednoho z mužů našli také páčidla, notebook a větší množství mincí. Jak se ukázalo, notebook a mince taktéž pocházely z vloupání do uvedené prodejny. Celková škoda na odcizených věcech přesáhla 130 tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Kateřina Kubzová a dodala, že policisté oba výtečníky na místě zadrželi.

Následně policisté zjistili, podezřelí mají mít na svědomí také vloupání do vozidla v Jablunkově, ke kterému došlo chvíli předtím, než se měli vloupat do prodejny kol. Zatímco starší z dvojice měl hlídat okolí, mladší měl poškodit zámek a dostat se do auta, z něhož měl odcizit doklady, brýle a menší finanční hotovost.

„Jablunkovští policisté staršímu muži sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinů krádeže a poškození cizí věci, za což mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Vzhledem k tomu, že mladší z mužů nenastoupil k výkonu trestu odnětí svobody za předchozí majetkovou trestnou činnost, hlídka jej eskortovala přímo do věznice. Další úkony trestního řízení s ním provedou třinečtí kriminalisté,“ dodala Kateřina Kubzová.

Další zprávy z regionu