Zpevnění břehů vyšlo na desítky milionů

Třinec Zpevněné břehy řeky už neohrožují místní komunikaci sesuvem. Úpravu svahů u Olše dokončilo před několika dny město Třinec. Celkové náklady dosáhly bezmála 60 milionů korun.

Primátorka Věra Palkovská diskutuje s občankou u zpevněného břehu. Foto: mr

Se zpevňováním břehů začal magistrát před více než čtyřmi lety a postupně posílil břehové svahy nejenom u Líštnice, ale i u břehů Olše. „Do dnešního dne nás to vyšlo skoro na šedesát milionů korun. Momentálně právě těchto 115 metrů stálo zhruba deset milionů korun,“ ukázala primátorka Třince Věra Palkovská na čerstvě vybudované zpevnění v ulici Břízová.

Primátorka dále vysvětlila, že řeka sice patří pod správu Povodí Odry, ale komunikace nad ní už je města, a to se o silnici musí z pozice dobrého hospodáře starat. „Pečujeme tedy o svůj majetek, i když ty problémy jsou způsobené Olší. Můžu také říct, že jsme s tímto určitě neskončili. Jeden úsek je hotový, ale musíme počítat s tím, že zase přijdou prudké deště, poteče velká voda, která podemílá břehy. Takže ten problém bude nejspíše pokračovat,“ povzdechla si primátorka.

Upozornila také, že v těsné blízkosti řeky se nachází hodně rodinných domů. Zpevnění břehů u celého toku by vyšlo na další desítky milionů korun. Město musí opravovat ty úseky, na kterých dochází k ohrožení bezpečí obyvatel, tedy tam, kde jsou komunikace. „Je to velký zářez do rozpočtu, ale udělat to musíme,“ dodala.

Poslední úsek zpevnění je hotový. V plánu je ještě na jaře v okolí vysadit zeleň či stromy. Proč vyšel na deset milionů korun, vysvětlovala vedoucí odboru investic třineckého magistrátu Alexandra Lipowská. „Je to jen 115 metrů? Rozhodně ne. Stavba rozhodně nebyla jednoduchá. Byly tu náročné zemní práce, je zde betonová opěrná stěna, která je obložena přírodním kamenem. Je to zkrátka obrovská konstrukce, která drží celý svah. Navíc v době, kdy je nedostatek pracovních sil a přišly další komplikace na trhu stavebních prací, jsem přesvědčena, že cena je adekvátní a naprosto běžná,“ zdůraznila.

Další zprávy z regionu