Zubní pohotovost opět zahajuje provoz

Po třech měsících začne tento týden opět fungovat zubní pohotovost. Pacienti ji najdou na starém místě v prostorách Nemocnice Třinec. Dobrou zprávou je, že je k dispozici i dostatek zubařů, kteří v ní budou držet služby.

Radní Třince si informace o zubní pohotovosti vyslechli přímo v nemocnici. Foto: mr

Stomatologická pohotovost fungovala v minulosti o víkendech a svátcích v době od 8 do 13 hodin. Ve stejném čase bude k dispozici už od pátku po celé svátky kromě neděle. Nemocnici se podařilo najít odborného zástupce, který je pro provoz ordinace nezbytný. Garant s nemocnicí podepsal spolupráci a k dispozici je i dostatek zubařů, kteří jsou ochotni služby na pohotovosti sloužit.

„Situace se vrací do normálu, za což jsme nesmírně rádi. Nyní museli lidé s bolestmi zubů jezdit až do Karviné, Havířova či Ostravy, protože ani ve Frýdku-Místku pohotovost není,“ poukázal ředitel nemocnice Jiří Veverka.

Připomenul, že nemocnice není provozovatelem pohotovosti, tím je kraj. Přesto se o ni stará, poskytuje jí své prostory, a dokonce i navýšila odměnu zubařům.

Primátorka Třince Věra Palkovská obnovení provozu zubní pohotovosti vítá. „Město není poskytovatelem služby, přesto byl na nás vyvíjen ze strany veřejnosti nesmírný tlak, abychom s tím něco dělali. To sice není v našich silách, ale určité kroky, aby bylo aspoň více zubařů v našem regionu, činit můžeme,“ naznačila primátorka.

Pokračovala, že magistrát jedná s děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislavem Maďarem o podpoře studentů, kteří začali nebo se chystají studovat zubní lékařství. „Poslal nám už návrh smlouvy, jak by se města mohla podílet na stipendiích, k připomínkování. Cílem je motivovat studenty, aby po ukončení školy zůstali v regionu a otevřeli si zde své ordinace. Podmínkou by mělo být, že budou spolupracovat s pojišťovnami, aby byli dostupní všem pacientům,“ zdůraznila Věra Palkovská.

Další zprávy z regionu