Těšíny budou hostit divadelníky ze čtyř zemí

Šestnáct mimořádných divadelních představení souborů z Česka, Polska, Slovenska a Maďarska nabídne 33. ročník Mezinárodního divadelního festivalu Bez hranic/Bez Granic, který na přelomu září a října ovládne obě části Těšína.

Hrát se bude na osmi místech a kromě klasického programu mohou diváci tradičně zavítat na koncerty, divadelní workshopy, setkání s umělci a výstavy.

Příběh nešťastné lásky dvojjazyčně
Zahájení festivalu obstará Těšínské divadlo, které si v koprodukci s polským Divadlem Adama Mickiewicze v Cieszyně pro diváky přichystalo mimořádnou, dvojjazyčnou inscenaci Romeo a Julie.

Silný historický a emocionální příběh slibuje monodrama Mariusze Urbanka Alma Rosé, pod kterým je podepsána režisérka Olga Strusková. Vypráví o životě vynikající houslistky Almy, která vedla orchestr v koncentračním táboře Osvětim. Představení na hranici divadla a koncertu se uskuteční v prostorách bývalé synagogy v Českém Těšíně.

„Výchozím bodem při tvorbě letošního programu pro nás tentokrát bylo divadlo jako zrcadlo lidských vztahů. Těšíme se, že společně s našimi diváky bude zkoumat hluboké lidské emoce a vztahy v různých kontextech,“ říká za organizátory Petra Slováček Rypienová ze spolku Člověk na hranici.

Kňažko a Horváth
Z českých divadel nabídne festival soubor Divadla pod Palmovkou, který přijede s inscenací Žena filmového kritika. Polské divadlo budou na soutěži reprezentovat Teatr Polski w Podziemiu Wrocław, Teatr Nowego Proxima z Krakowa a Teatr Sztuki Ciała.

Premiérově diváci uvidí soutěžní inscenaci francouzského autora Didiera Carona Falošná nota, která vzniká ve spolupráci Divadla bez masky a Slovenského národního divadla. V komorním dramatu se představí dva významní slovenští herci Milan Kňažko a Emil Horváth.

Nezávislý maďarský divadelní spolek Maladype Színház z Budapešti se na festivalu představí se svým pojetím Penelopiády podle knihy Margarety Atwoodové, která je světově známá dystopickým Příběhem služebnice.

Hudba, výstavy, setkání
Kromě divadla nabídne nejstarší porevoluční divadelní festival tehdejšího Československa vedle divadelních představení také bohatý doprovodný program. Do něj se řadí například tematická sekce nazvaná Kafka na hranici, jíž se festival připojil k oslavě 100. výročí úmrtí spisovatele Franze Kafky.

Inscenace, ale též netradiční představení s kafkovskou tematikou, si připravilo například pražské Divadlo Na Zábradlí. Ostravské Divadlo Petra Bezruče se pak na prknech Teatru Adama Mickiewicze představí s dramatizací slavného románu Proces. Kafkovské téma akcentuje také Teatr Malabar Hotel z Warszawy ve své inscenaci Kafka.Komedia.

Ani letos organizátoři nezapomněli na dětského diváka, pro kterého připravili tak trochu jinou česko-ukrajinskou pohádku Červená Karkulka v podání královehradeckého Divadla Drak. Loutková scéna Bajka Těšínského divadla zase zve na Frankensteina.

Součástí festivalu jsou rovněž koncerty. I proto se mohou diváci těšit na nevšední hudební setkání nazvané Moravská brána. Na pódiu se společně sejdou ostravský písničkář Jiří Krhut s kapelou Chwila Nieuwagi a Kubou Blokeszem. Zazní zde například písně od Karla Kryla, Karla Plíhala, Radůzy či kapely Jelen.

Připraveny jsou také čtyři výstavy a samozřejmě tradiční Setkání s mistrem, jehož hostem tentokrát bude režisér, ředitel a pedagog Kondrad Dworakowski, tvůrce zahajovací inscenace Romeo a Julie.

Detailní informace o festivalovém programu jsou na webových stránkách festivalu www.borderfestival.eu či na stránkách českého organizátora www.cloveknahranici.eu.

Vstupenky je možné koupit online nebo před samotnými představeními v místech konání v Českém Těšíně i Cieszyně.

Další zprávy z regionu