Marika Zadembská získala knihovně další ocenění

Další zářez v podobě významného ocenění má na svém kontě třinecká knihovna. Tamní knihovnice Marika Zadembská převzala 10. září Medaili Z. V. Tobolky za mimořádný přínos českému knihovnictví a podporu čtenářství.

Marika Zadembská má radost, že může knihovně přinést další ocenění. Foto: knihovna

Toto prestižní ocenění uděluje Sdružení knihoven ČR. Marika Zadembská je již třetí oceněnou z třinecké knihovny po Martinu Čadrovi a ředitelce Martině Wolne.

Marika Zadembská získala nominaci za dlouholetou a systematickou podporu dětského čtenářství. „Má dar nadchnout pro knihy nejen děti, ale i rodiče, pedagogy a kolegy,“ zdůvodnila Magda Tlamychová z Vědecké knihovny v Olomouci a dodala: „Její nasazení v propagaci dětských knih a role v Klubu dětských knihoven SKIP ČR mají zásadní vliv na rozvoj knihovnictví v celé republice.“

Medaile Z. V. Tobolky se uděluje od roku 2000 významným osobnostem českého knihovnictví. Samotná třinecká knihovnice řekla, že jí ocenění udělalo obrovskou radost. „Radost, že můžu přinést ocenění pro Knihovnu Třinec. Máme tady už tobolky tři a je to velký úspěch pro celý tým. A hlavně ředitelku Martinu Wolnou. Je vidět, že se o knihovně ví, že jsme v tom, co děláme, dobří, překročili jsme hranice města a můžeme inspirovat ostatní,“ zářila.

Na otázku, zda je spokojená s tím, kolik malých čtenářů knihovnu v Třinci navštěvuje, odvětila: „Vždycky by mohlo chodit dětí a mladých lidí více, ale buďme rádi za ty, kteří tu s námi jsou. Jestli bude dítě chodit do knihovny není čistě jeho rozhodnutí, ale hodně záleží na rodině, rodičích, jestli ho v tom podpoří a do knihovny ho vezmou.“

Jak dále řekla, velký zájem o knihovnu je ze stran maminek a rodin s malými dětmi, za což je celý kolektiv v knihovně moc rád. „Jak to bude později, když děti porostou? Současná digitální generace čte určitě méně klasické knihy, ale myslím, že informace a příběhy získávají jinak, z jiných médií. Mladí lidé chodí do knihovny často i z jiných důvodů než jen pro knihy. U nás v Třinci existuje speciální knihovna pro mladé – M-klub, kde tahle cílovka najde mnohem víc než jen knihy. Mají si kam přijít popovídat, probrat věci, které je trápí, zapojit se do dobrovolnické služby, seznámit se s dalšími mladými, společně vymyslet vlastní projekt nebo si jen tak pobýt,“ vysvětlila Marika Zadembská.

Má sama ve svých vzpomínkách z dětských let knihu, která jí utkvěla v paměti? „Jednu knihu ve vzpomínkách mám, ale nikdy jsem ji nepřikládala velkou váhu. Ta vzpomínka je více o místě, kde jsem si ji četla a vůni, jakou ta kniha měla. Robinson Crusoe. Bavilo mě se opakovaně vracet ke kapitolám, kde se Robinson zabydluje na opuštěném ostrově, buduje příbytek v jeskyni, vyrábí nástroje, pěstuje plodiny. Uvažuji, co jsem na tom měla ráda. Asi, že nepropadl panice a ponuré náladě, ale z toho, co měl, a ze situace, ve které se nacházel, se snažil získat co nejvíce. Ze všeho se dá odnést něco pozitivního, dobrého… Tohle tam cítím dnes,“ dodala knihovnice.

Další zprávy z regionu