Oceláři odvrátili konec sezony sekundu před koncem třetí třetiny

Třinečtí zdolali Spartu 2:1 v prodloužení a vynutili si v semifinále play off rozhodující zápas. Oceláři odvrátili konec sezony gólem Voženílka v čase 59:59. Vyrovnání série, ve které Pražené vedli už 3:0 na zápasy, zařídil Cienciala.

Daniel Voženílek se raduje z gólu na 1:1. Vstřelil jej sekundu před vypršením základní hrací doby. Foto: Lukáš Filipec

Třinec umazal první dva mečboly díky výborným prvním třetinám, které vyhráli shodně 2:0. V šestém duelu jej zachránil strhující závěr a neobvyklá trefa. Voženílek nahodil puk pod časovým tlakem ze záporného úhlu na gólmana Jakuba Kováře, od kterého se kotouč odrazil do branky.

„Podíval jsem se, kde je brankář a když si gólmani nedají pozor, tak tam mají takové místečko. Nahodil jsem to tam. Bylo to mířený, ale strašně šťastný.“Daniel Voženílek

„Podíval jsem se, kde je brankář a když si gólmani nedají pozor, tak tam mají takové místečko. Nahodil jsem to tam. Bylo to mířený, ale strašně šťastný,“ popsal Voženílek gól. Odhadoval, že se puk odrazil do branky od boku Kováře.

Rozhodčí ještě zkontroloval u videa, zda puk přešel brankovou čáru před vypršením základní hrací doby. Voženílek měl o čase přehled. Ještě před zakončením se koukl na kostku, na které zbývaly tři sekundy. „Věřil jsem, že jsem to stihl včas,“ podotkl Voženílek. „Někdo v chumlu říkal, že když jsem dal gól, byl na kostce ještě nějaký čas. Měl jsem obrovskou radost a hlava to moc nepobírala,“ pokračoval.

Prodloužení ukončil v 70. minutě Cienciala tečí Adámkovy střely. „Marian poslal od modré úplně ideální střelu, vložil jsem do toho hokejku a pak už jsem jen viděl, jak vybuchla hala,“ radoval se Cienciala. „Prodloužení bylo těžké. Jsou to takové šachy, kdo udělá chybičku, nebo kdo nahodí nějaký puk od modré. Může tam cokoliv spadnout, je to vabank,“ doplnil.

První gól zápasu vstřelil ve 41. minutě Najman a k Ocelářům se poté několikrát přiklonilo štěstí. Tyč trefili Chlapík a Hrabík. Při risku Ocelářů bez gólmana, minul prázdnou branku Forman. „V hokeji to tak někdy bývá. Ve druhém zápase (Sparta vyrovnala v čase 59:52) jsme měli zase smůlu. Tak nějak se to vyrovnalo a je to tak, jak to je. Jsme nesmírně rádi za vítězství,“ uvedl Voženílek.

Oceláři tak živí naději na historický obrat, v extralize ještě žádný tým v play off sérii z 0:3 na zápasy neotočil. „Je sakra těžké vyhrát proti Spartě tři zápasy v řadě a nám se to povedlo. Jsme rádi, že je to 3:3. Ale nic nekončí. Teď se musíme znovu dobře připravit a v Praze si to rozdáme,“ pronesl Cienciala.

Rozhodující duel se uskuteční v sobotu. Začátek je netradičně ve 13 hodin, protože se O2 aréna po utkání bude přestavovat na superfinále ve florbale.

Třinec – Sparta Praha 2:1 v prodl. (0:0, 0:0, 1:1 – 1:0)
Branky a nahrávky: 60. Voženílek (Cienciala, Nestrašil), 70. Cienciala (Adámek, Hudáček) – 41. Najman (Kousal). Rozhodčí: Jeřábek, Květoň – Špůr, Zíka. Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 5400 (vyprodáno). Stav série: 3:3.
Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Adámek, Šenkeřík – Hrehorčák, Čacho, Nestrašil – Hudáček, Cienciala, Daňo – Růžička, Helewka, Voženílek – Dravecký, Vrána, Roman. Trenéři: Moták a Országh.

Další zprávy z regionu