Boj o kruhový objezd pokračuje

Více než osm set padesát lidí podepsalo petici na zachování kruhového objezdu v Bystřici. Obec sice nechala stávající rondel v minulých dnech poupravit, ale do budoucna doposud počítala s vybudováním klasické křižovatky. Peticí se však hodlá zabývat a ve hře dokonce zůstává i myšlenka zachování současného stavu.

Pracovníci obce uvedli rondel do původního stavu. Foto: obec

Na kruhovém objezdu poblíž čerpací stanice v Bystřici dochází velice často k dopravním nehodám. Obec ho v minulých dnech sice poupravila do původní velikosti tak, aby jím auta neprojížděla takřka rovně. Počítala ale s tím, že po rekonstrukci vozovky rondel zmizí a na jeho místě vznikne běžná křižovatka s odbočovacími pruhy. Tato varianta se však nelíbí skupině místních obyvatel, která sepsala petici na zachování rázu křižovatky a vybudování kruhového objezdu, který by byl bezpečnější, než je ten současný.

„Petici jsme dali na několik míst a s napětím čekali, kolik lidí bude mít stejný názor jako my a podepíší ho. Výsledek nás mile překvapil, podpis jich připojilo na 858. Přiznám se, že to jsem nečekala,“ pochvalovala si spoluzakladatelka petice Jiřina Cieślarová.

Jak dále řekla, podepsané archy odnesla v pondělí na obecní úřad v Bystřici. Nyní doufá, že se tamní radní budou peticí zabývat, a ještě přehodnotí své plány. „Všude ve světě se staví kruhové objezdy jako alternativa ke klasickým křižovatkám, jen u nás by to mělo být naopak? Podle nás je to krok zpátky. Pokud rondel zanikne, velice se ztíží průjezdnost křižovatkou zejména ze směru od Milíkova i od Bystřice,“ je přesvědčena Jiřina Cieślarová.

Prozradila, že myšlenka na petici vznikla při jednom posezení s přáteli. „Prostě jsme si řekli, že se pokusíme s tou situací něco udělat. Byli bychom tak učinili už dříve, ale netušili jsme, že obec chce rondel zrušit. Takže jsme se tak rozhodli až teď,“ dodala.

Obec petici neignoruje
Starosta Bystřice Roman Wróbel už dříve prozradil, že na místě rondelu by měla vzniknout klasická křižovatka s odbočovacími pruhy a s úsekem s rychlostí sníženou na padesát kilometrů v hodině. Obec má na stole připravený projekt na její výstavbu. „Samozřejmě se ale peticí budeme zabývat, až ji budeme mít k dispozici. Ukládá nám to zákon. Osobně mě jen trochu mrzí, že občanská iniciativa nevznikla trochu dříve. Přesto ji nebereme na lehkou váhu. Petici určitě použijeme při jednání s dalšími partnery, jako je Správa silnic Moravskoslezského kraje,“ zdůraznil starosta.

Silničáři situaci řeší
Vedoucí pracoviště Správy silnic Moravskoslezského kraje Radomír Vlk už o petici ví, i když ji dosud oficiálně neviděl.

„Už jsme měli jednání i s bystřickým starostou, který se nyní přiklání k tomu, aby kruhový objezd přece jen zůstal na místě. Vím, že už došlo k určité nápravě rondelu, ale vše je zatím předmětem jednání,“ řekl Vlk. Jedním dechem dodal, že do Bystřice vyrazí bezpečnostní inspekce, která dopravní situaci na místě posoudí a vydá k ní stanovisko.

Případná rekonstrukce rondelu by nastala až po opravě povrchu komunikace, tedy bývalé hlavní spojnice mezi Třincem a Bystřicí.

Další zprávy z regionu