Dlouholetý zastupitel Jan Ferenc rezignoval

Jeden z nejdéle působících zastupitelů v Třinci Jan Ferenc rezignoval. Opustil své křeslo zastupitele i finančního výboru města. Rezignaci dodal písemně. Zasedání třineckých zastupitelů se konalo minulý týden v úterý.

Třinecké zastupitelstvo opustil Jan Ferenc. Na svůj post rezignoval. Foto: mr

Písemné zdůvodnění odchodu dostali zastupitelé na stůl, jeden z nich ho přečetl. Jan Ferenc v něm uvedl, že o rezignaci uvažoval už na ustavujícím zasedání zastupitelstva, kdy vládnoucí koalice nominovala Lucii Fremrovou, dceru paní primátorky, do rady města.

„O definitivní rezignaci mě přesvědčilo vystoupení Přemysla Zbončáka, který jako nový zastupitel velmi trefně popsal situaci, jaká mezi zastupiteli panuje. Doufal jsem, že si jeho slova vezme k srdci i vládnoucí koalice, které svým projevem nastavil zrcadlo. Paní primátorka se k tomu nevyjádřila. Vždyť je přece naprosto normální činit v radě města rozhodnutí se svou dcerou,“ uvedl v prohlášení Jan Ferenc.

Přemysl Zbončák vystoupil před ostatními zastupiteli před Vánocemi. Pozastavil se mimo jiné nad nízkou volební účastí občanů v komunálních volbách, nad politickou kulturou v zastupitelstvu i nad podporou různých projektů. Kritizoval kumulaci politických funkcí, nízkou účast opozičních zastupitelů v dozorčích radách městských společností i to, že v radě města sedí lidé, kteří jsou si příbuzní, což vytváří dojem jedné velké rodiny.

Jan Ferenc také uvedl, že byl velmi znechucen, když zastupitel za Osobnosti nazval opoziční zastupitele kretény. „Nechci v zastupitelstvu působit jako kretén. Má rezignace na mandát je protestem proti praktikám vládnoucí koalice Osobnosti pro Třinec, KDU-ČSL, ODS, která umožnila a odhlasovala v radě města rodinné vládnutí,“ napsal Jan Ferenc.

Další zprávy z regionu