Kliky i běh. Rekruti si sáhli na dno

Policie potřebuje nové lidi. Minulý pátek proto uspořádala tzv. fyzičky na zkoušku, aby vybrala  adepty pro tuto náročnou práci. Kdo je splnil, ale ještě nemá vyhráno. Zvládnout musí psychické a znalostní testy. Podle zkušeností z minulých let se po testech objeví v řadách policie přibližně jen třetina zájemců.

Fyzické testy byly náročné, zájemci o práci u policie se ale na ně dobře připravili. Foto: mr

Fyzičky na zkoušku se konaly v policejním areálu ve Frýdku-Místku. Dorazilo 44 zájemců s vidinou toho, že by u policie mohli sloužit převážně ve frýdecko-místeckém regionu, tedy i na Třinecku a Jablunkovsku. Přesně 32 mužů a 12 žen se v tělocvičně snažilo přesvědčit, že zvládnou bezchybně provést sérii kliků, člunkový běh, celomotorický test a běh na 1 000 metrů.

Už na první pohled bylo znát, že se mnozí na testy připravovali. „Docela jsem trénoval. Přece jen tak moc často neběhám, takže na tom jsem zapracoval asi nejvíce. Nervózní přesto trochu jsem,“ připustil devatenáctiletý Michal, který dorazil z Třince. Právě dokončil školu a věří, že by ho práce u policie moc bavila, protože je z jeho pohledu různorodá a jen tak nezevšední.

S vervou se pustila do kliků i Kristýna z Frýdku-Místku. Také ona má v kapse čerstvé maturitní vysvědčení a cíl přidat se ke složkám, které pomáhají a chrání. „Byl to vždycky můj sen, takže teď na tom makám,“ usmála se. Na rozdíl od většiny se na testy nepřipravovala. „Dělám totiž atletiku, takže fyzicky jsem na tom, myslím, dobře. Na druhou stranu ale musím uznat, že je to náročné,“ připustila.

Z této skupiny nakonec fyzické testy zvládlo 32 uchazečů. Nyní mají rok trvající platné osvědčení a mohou pokračovat v dalších zkouškách. „Na fyzické testy jsou většinou všichni dobře připraveni. Na webu máme uvedeno, co všechno musejí zvládnout, takže si každý může vše natrénovat. Navíc, pokud pohoří, mohou se přihlásit do dalšího kola testů,“ vysvětlila policejní personalistka.

Sama prý pamatuje jednoho zájemce, který dělal fyzické testy asi šestkrát, než se mu zadařilo a zvládl je. „Dnes pracuje v našich řadách a myslím si, že je spokojený,“ přidala zajímavost.

Vzpomenula také případ, kdy se mladý muž pečlivě připravoval na práci u policie, a když se z něj policista skutečně stal, zjistil, že má nepřekonatelný odpor ke zbrani a že ji vlastně nemůže použít. „I to se může stát, ale naštěstí ne často,“ doplnila personalistka.

Test psychiky je náročný
Horší je to u psychotestů, které jsou pro mnohé nepřekonatelné. „Zhruba jedna třetina uchazečů neuspěje u psychologického vyšetření a jedna třetina vypadne u zdravotních prohlídek,“ poukázal ředitel krajského policejního ředitelství v Ostravě Tomáš Kužel.
Dodal, že policie přijímá v posledních letech do služebního poměru u krajského ředitelství přibližně 300 nových lidí ročně. Letos nastoupilo téměř 120 nových policistů. Přijímacím řízením úspěšně projde nakonec jen zhruba třetina adeptů.

„Aktuálně cílíme s náborem nových policistů v okresech Nový Jičín, Frýdek-Místek a Karviná. V každém bychom rádi doplnili stavy o zhruba tři desítky policistů. V rámci celého krajského ředitelství se pak jedná v součtu o zhruba 170 policistů. Dlouhodobě se nám přitom moc nedaří získávat nové lidi v Třinci a okolí. Mám za to, že tam je poměrně silná nabídka práce v Třineckých železárnách, které poskytují větší platy,“ zamyslel se Tomáš Kužel.

Po přijetí jsou noví policisté zařazeni převážně u služby pořádkové policie (obvodní oddělení, oddělení hlídkové služby) a dopravní policie (dálniční oddělení, dopravní inspektoráty).

Další zprávy z regionu