SWAP umožnil výměnu. Fičely kalhoty, sukně i hračky

Jedinečnou akci pro širokou veřejnost připravily dvě kamarádky z Třince. Ve vstupní hale Werk Areny uspořádaly Swap, velkou výměnnou akci spojenou se zábavou pro děti i dospělé. Přilákaly stovky návštěvníků.

Do akce se zapojily i děti, prodávaly své vlastnoručně vyrobené výtvory. Foto: mr

SWAP je výměna. Výměna věcí, které lidé doma už nepotřebují, ale druhým udělají radost. A té radosti bylo v neděli spousta. Lidé přinesli různorodé oblečení, boty, ale třeba i hračky. Odevzdali je u vchodu a sami si šli vybírat, co by se jim hodilo.

Akce začala v devět hodin ráno a dovnitř se hned nahrnula spousta lidí. „Mám doma plnou skříň věcí, které už prostě nenosím. Tak jsem toho nabrala plnou tašku a donesla sem. A podívejte, už jsem si vybrala šaty, dvoje kalhoty a dokonce tričko pro manžela. Jsem moc spokojená,“ usmívala se Tereza z Třince.

Pořadatelky Eliška Srbecká a Kristýna Kluzová mají už s pořádáním swapů zkušenosti.

„Teď jsme dostaly nabídku od klubu HC Oceláři Třinec na prostory ve Werk Areně zcela zdarma, tudíž můžeme celkový výtěžek z dobrovolného vstupného věnovat nadačnímu fondu MaRoNiDa – kroky života, která se věnuje dětem s poruchou autistického spektra,“ vysvětlily spolupořadatelky.

Swap je podle nich ideální forma využití věcí, které by jinak ležely ladem. „Doslova se dá říct, že jde o ideální formu cirkulární ekonomiky,“ shodují se.

Zapojily se i děti
Pro nejmenší návštěvníky připravily pořadatelky různé aktivity, jako je například tvoření a batikování. Větší děti se samy mohly zapojit do podnikání. „Chtěly jsme, aby si vyzkoušely na vlastní kůži, jaké to je něco vytvořit a pak to i prodat. Takže si mohly za symbolických padesát korun pronajmout stůl a nabízet své výrobky,“ poukázaly pořadatelky.

Své obrázky zde vystavila i třináctiletá výtvarnice Maruška Hromádková. Pro dobrou náladu vystoupila kapela The Grooves. Někteří návštěvníci přinesli občerstvení. Díky tomu vládla na akci domácká atmosféra. Věci, které po SWAPu zůstaly, odvezly pořadatelky Charitě Třinec.

Další zprávy z regionu