Popeláři se potýkali s velkým množstvím odpadu

Popeláři z Třince měli během svátků plné ruce práce. Uklízet museli třeba krabici od televize plnou zbytků jídla. Dnes vyjeli do ulic naposledy. Další směna začíná až v sobotu 2. ledna.

Popeláři uklízeli více odpadu, než je o Vánocích obvyklé. Foto: Smolo

Advent a mezisváteční dny jsou pro osádky kuka vozů zřejmě nejtěžším obdobím v roce. Letos mnohem více než obvykle. Lidé totiž tráví mnoho času doma. Častěji rekonstruují, vyhazují více věcí, rekordně nakupují přes internet a zboží chodí zabalené do několika obalů. Narůstá i množství jídla, které končí v odpadových nádobách.

„Dokonce nám odložili k popelnici obrovskou krabici z nové televize naplněnou zbytky jídla,“ kroutil třinecký popelář nevěřícně hlavou. Přestože svozy jsou na konci roku častější, nádoby se rychle plní směsným komunálním odpadem, sklem, plasty a papírem. Kolem stanovišť kontejnerů, ale i na chodnících a silnicích, je stále více krabic ze zásilkových obchodů. Popelnice se také plní zbytky jídla, protože lidé se mnohem více než dříve předzásobují potravinami.

„Například v sobotu jsme provedli úklid stanovišť kontejnerů na území Třince, odkud jsme svezli a následně zpracovali více než tři tuny různých odpadů, které nebyly vloženy do nádob,“ uvedl dispečer firmy Smolo Marek Šibra. Přesto se hned začátkem týdne začaly opět v ulicích objevovat odpady mimo kontejnery. Především velké kartony, ale i například nábytek.

„Lidem se často nechce větší krabice rozřezat a vložit do nádoby. Pokud karton leží na chodníku a namokne, stává se nepoužitelným pro další recyklaci. Pak se sváží společně s objemným odpadem při úklidu stanovišť,“ vysvětluje dispečer s tím, že je to mrhání surovinou a je to služba navíc, kterou musí město zaplatit.

V pátek 1. ledna svoz probíhat nebude a nahradí ho v sobotu 2. ledna.

Sběrné dvory společnosti Smolo měly otevřeno naposled ve středu, kdy do nich vážilo cestu mnoho občanů, především s objemným odpadem. Otevřou se opět v pondělí 4. ledna.

Další zprávy z regionu