Stovky vánočních stromků se už proměňují na kompost

Přes dvě tuny vánočních stromků svezli letos popeláři  z území Třince. Jehličnany se budou ze stanovišť kontejnerů sbírat do začátku února, do tzv. Hromnic. V létě z nich už bude kvalitní kompost.

Proces, kdy se ze stromků stane kompost, trvá několik měsíců. Foto: Smolo

„Jedná se o stovky kusů jedliček, smrčků nebo boroviček denně. V kompostárně se budou postupně drtit na dřevní štěpku, která se přimíchává do dalšího, biologicky rozložitelného odpadu, který v areálu Tyrská zpracováváme na kvalitní kompost,“ uvedl vedoucí komunálních služeb společnosti Smolo Tomáš Ondraszek.

Stromečky musí být rozhodně odstrojeny a zbaveny všech ozdob. Lidé je nemají balit do folie nebo pytlů. Chybou je také vkládání stromečků do nádob na směsný komunální odpad nebo na bioodpad. Stromek je objemný a nádobu prakticky ucpe.

„Výhodou je, že máme v Třinci v areálu Tyrská vlastní kompostárnu. Štěpku z vánočních stromků a společně s dalším bioodpadem promícháme v míchacím voze. Hmota prochází díky působení mikroorganismů samovolným zahříváním až na 78 °C,“ popsal proces výroby vedoucí kompostárny a sběrného dvora Petr Klus.

Jak dále řekl, jejich pracovníci zajišťují a udržují v zakládkách předepsanou vlhkost a pravidelné provzdušňování. „To zaručuje mikrobiální nezávadnost kompostu a zamezí klíčivosti semen plevelů. Hmota takto fermentuje šest až osm týdnů, dozrávání pak trvá tři až čtyři měsíce,“ upřesnil Petr Klus.

Další zprávy z regionu