Z tankodromů na Hrčavě jsou cesty

Až na jaře ztaje sníh a cyklisté šlápnou do pedálů, měli by rozhodně navštívit Hrčavu. Tamní rozbité cesty jsou minulostí, nahradily je nové s hladkým asfaltem. Radost mají ale i místní, kteří si přestanou likvidovat tlumiče svých aut.

Nové povrchy cest na Hrčavě udělají radost cyklistům i motoristům. Foto: obec

Jedna díra vedle druhé, drolící se krajnice, chybějící asfalt. Tak ještě nedávno vypadaly cesty na Hrčavě. Obci se ale podařilo získat peníze hned ze dvou dotačních titulů a na podzim zdárně opravila většinu silnic, které má.

První dotaci poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj ve výši 1,5 milionu korun. Rekonstrukce 1,5 kilometru dlouhého úseku cesty vyšla na 2,5 milionu korun. Dalších 3,6 kilometru silnic opravila obec v rámci projektu Cyklocestou k historickému systému Šance-Valy, který finančně podpořil evropský program Interreg. Tato rekonstrukce vyšla na přibližně 15 milionů, z toho obec dostane 13,5 milionu korun zpět ve formě evropských dotací. Na zbytek si musela vzít úvěr.

Jednou z podmínek bylo, že s pracemi musí být hotovo do konce listopadu, což se nakonec podařilo dodržet. Na jednání pak zastupitelé schválili podání žádosti o dofinancování obou částí rekonstrukce na Moravskoslezský kraj.

Další zprávy z regionu