Snímky Janického propašoval kamion v pneumatice na Západ

Střípky ze života se jmenuje výstava fotografií Marka Janického, kterou lze navštívit v JACKi. Tvoří ji  snímky z festivalu masek v Benátkách a černobílé fotografie zachycující krvavé potlačení stávky horníků v katovickém dole Wujek v roce 1981.

Fotograf Marek Janicki (vpravo) se svým mladším bratrem Bogdanem během slavnostní vernisáže. Foto: ba

Marek Janicki je starším bratrem otce Syracha (Bogdana Janického) – převora františkánského kláštera v Jablunkově. Na první pohled nezajímavé černobílé fotografie, které pořídil před 42 lety, mají stěží vyčíslitelnou hodnotu. Zachycují totiž jeden z nejtragičtějších obrazů novodobých polských dějin. Obletěly svět, a to ještě během válečného stavu. V pneumatice kamionu se je povedlo propašovat do západní Evropy, dostaly se i do rukou tehdejšího amerického prezidenta Ronalda Reagana.

Psal se 16. prosinec roku 1981. O tři dny dříve v Polsku vypukl válečný stav, který komunistická vláda tajně vyhlásila jako reakci na vznik opozičního hnutí Solidarita. Největším zločinem válečného stavu bylo krvavé potlačení stávky v černouhelném dole Wujek poblíž centra Katovic (v provozu byl až do roku 2021). Během masakru přišlo o život devět horníků, 23 utrpělo těžká zranění. Na místě události se shodou několika náhod ocitl tehdy 19letý fotografický nadšenec Marek Janicki.

„Toho dne jsem si byl vyzvednout z opravy můj ruský fotoaparát. Domů jsem jel autobusem, který u dolu Wujek zastavily lidové milice ZOMO. Najednou jsemse ocitl v centru dění. Začal jsem fotit. Bylo mi jasné, že pořizování takových snímků komunisté považují za trestný čin. Fotoaparát jsem měl schovaný pod bundou, rozepínal jsem zip a mačkal na spoušť,“ vypráví Marek Janicki, který byl tenkrát v maturitním ročníku elektrotechnické průmyslové školy.

Tehdy nefotil pouze na povrchu, ale také v dole, který se nacházel na sídlišti. „Viděl jsem zavražděné horníky, kteří leželi vedle sebe, byli zakrytí prostěradly. Tu fotografii jsem tenkrát neudělal, ale mám ji v srdci. Kdykoliv zavřu oči a vrátím se ve vzpomínkách k těm událostem, ten pohled mám stále před očima,“ tvrdí Marek Janicki. Že je autorem oněch snímků zrovna on, vyplulo na povrch po více než třiceti letech. Negativy jeho fotografií jsou součástí sbírky Muzea Historii Fotografii v Krakově.

„Domnívám se, že nyní žijeme v mnohem lepším a barevnějším světě,“ řekl Marek Janicki během slavnostní vernisáže a pozval příchozí na druhou část výstavy. Tvoří ji pestrobarevné snímky masek, které před několika lety pořídil během karnevalu na náměstí svatého Marka v Benátkách.

Další zprávy z regionu