Na festival dorazí slavný rodinný klan

Agnieszka Holland režírovala Leonarda di Capria, získala Zlatý glóbus i Českého lva a byla nominovaná na Oscara. Vzala si slovenského režiséra a má úspěšnou dceru, která se také věnuje filmu. Její sestra je známou scénáristkou a režisérkou. A právě Agnieszka Holland bude hostem 25. ročníku festivalu Kino na hranici v Českém Těšíně.

Filmová přehlídka se blíží. Ilustrační foto: organizátoři

A že je to ročník slavnostní, hosty budou také členové jejího filmového rodinného klanu. Do Cieszyna a Českého Těšína totiž přijede také Magdalena Lazarkiewicz, Laco Adamik i Kasia Adamik.

Pravděpodobně nejfilmovější rodina nejen v Polsku přijede do Těšína v plném počtu a zúčastní se filmových projekcí, ale i doprovodných akcí festivalu Kino na hranici.

„S nápadem uspořádat tuto retrospektivu přišla ředitelka festivalu Jola Dygoś. Přijal jsem to s nadšením. Uděláme přehlídku uměleckých počinů celé slavné rodiny. Krásnější dárek k výročí festivalu jsme snad ani našim divákům nemohli dopřát,” říká Lukasz Maciejewski, polský programový ředitel Kina na hranici. „Díky našemu výročí jsme měli možnost se ohlédnout zpět, kdo už na festivalu byl, koho si diváci užili nejvíce, a bezpochyby k těm nejvěrnějším tvůrcům patřili po celou dobu filmaři z velkolepého uměleckého klanu Lazarkiewiczových, Hollandových, Komasových, Bielawských a Rybczyńských,” doplnil Maciejewski.

Těšínský festival Kino na hranici bude jedinečnou příležitostí seznámit se s tvorbou celého filmového klanu takto komplexně, včetně besed a rozhovorů se samotnými tvůrci. Na programu bude třeba nejvýraznější film Piotra Lazarkiewicze Jazz Camping z roku 1959 nebo debut Kasi Adamik Kdo štěká, ale i málo dostupné filmy Agnieszki Holland Hořká sklizeň, Oliviére, Oliviére, Jak zabít kněze, Washingtonovo náměstí, Julie na cestě domu a další.

Mezinárodní filmový festival Kino na hranici se koná v polském Těšíně a Českém Těšíně od 29. dubna do 3. května.

Další zprávy z regionu