Český Těšín upravil oslavy svého jubilea

Harmonogram oslav sta let od vzniku Českého Těšína narušila epidemie koronaviru. Téměř všechny jarní akce byly zrušeny, letní a podzimní by se měly uskutečnit.

Na náměstí se bude konat dobový jarmark. Ilustrační foto: ba

Tradiční Svátek tří bratří, který měly společně pořádat Český Těšín a Cieszyn, a také koncert místního rodáka Jarka Nohavici se neuskuteční. Filmový festival Kino na hranici by se měl konat až koncem srpna.

„Na začátku roku jsme měli připravený plán oslav sta let Českého Těšína. Každý měsíc se občané města i jeho nejbližšího okolí mohli těšit na zajímavý kulturní program,“ připomněla starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková. Sotva na přelomu února a března slavnostní akce u příležitosti vzniku města Český Těšín začaly, záhy je ukončila nastupující pandemie koronaviru.

Současná epidemiologická situace v bývalém okrese Karviná je poměrně nepříznivá. Prozatím pořád platí zákaz pořádání akcí s účastí nad sto osob. „Z toho musíme vycházet, akce ve velkém stylu zatím plánovat nemůžeme, nicméně budeme reagovat na vývoj situace,“ dodala Hřebačková.

Začátkem srpna se na náměstí v Českém Těšíně uskuteční dobový jarmark. „Návštěvníci se vrátí v čase do roku 1920, mohou se těšit na kejklíře, dobové kostýmy, stánky a další atrakce,“ nastínila starostka.

Na září je naplánován například Koncert pod modrým těšínským nebem a také Burčákobraní. Součástí obou akcí bude bohatý doprovodný program pro děti i dospělé. „Chystáme rovněž benefiční koncert s poděkováním všem, kteří se podíleli na zvládnutí mimořádné situace, která nás v letošním roce potkala. Měl by to být také dárek pro všechny občany našeho města,“ uzavřela Gabriela Hřebačková.

Sté výročí vzniku Českého Těšína připomínají také originální upomínkové předměty. V Turistickém informačním centru je k mání řada zajímavých publikací týkajících se Těšínského Slezska. „Máme mimo jiné magnetku s radnicí ve tvaru poštovní známky, kovové zvonečky s otvírákem s otočnou čočkou s vyobrazením erbu města a radnice, porcelánový hrníček s motivem radnice, turistické vizitky a známky, propisky, či pohlednice,“ vypočítala referentka informačního centra Gabriela Budínská.

Originálním dárkem mohou být mechanické otvírací kapesní hodinky na řetízku, tak zvané cibule, se strojkem Quartz a čočkou s vedutou Piastovské věže. Pokud někoho lákají razítka, určitě jej potěší nové turistické razítko vydané u příležitosti 100. výročí založení města.

Další zprávy z regionu