Fotografie příchozí zavedou i do staré pekárny

Výstava fotografií nazvaná Piktoriální imprese je do 7. června v Jablunkovském centru kultury a informací. Příchozí uvidí snímky Jiřího Jurzykowského a Josefa Frydrycha.

Vernisáž výstavy fotografií Jiřího Jurzykowského (vlevo) a Josefa Frydrycha. Foto: tm

Zmíněná dvojice představuje své snímky po delší pauze, když poslední výstavu měla před rokem a v Jablunkově dokonce po třech letech, když pomineme jejich snímky ve venkovní galerií před Komerční bankou. „Z mé tvorby návštěvníci uvidí fotografie Jablunkova, kolega Jirka Jurzykowski zase představuje průřez své tvorby. Ale jedná se o snímky, které dělal v poslední době,“ řekl Josef Frydrych, podle kterého jsou díla obou fotografů lehce rozeznatelná.

„Já mám vždy jednu fotografií, u kolegy se jedná o skládanky z více snímků,“ upřesnil fotograf, který si z vystavených exponátů cení snímků z bývalé pekárny. „Bývali tam dva majitelé, kteří se neshodli a pekárnu opustili. Pět fotografií ukazuje, jak to v této pekárně vypadá nyní. Pekárna chátrá, ale pro nás to je skvělé téma, ve kterém vynikne piktorialismus,“ nastínil Frydrych, podle kterého pekárna fungovala několik let pro revoluci v roce 1989, ale od té doby budova chátrá. Návštěvník má díky fotografiím opět možnost do pekárny zavítat a možná jej zarazí, že to tam vypadá, jako by tam ještě před chvíli byli lidé – na stole je rozpitá láhev, u zdi televize, rozestlaná postel. „Cíleně vyhledáváme staré uličky, domy, abychom hledali náměty pro naši tvorbu. Proto se pekárna vysloveně nabízela. Šli jsme do ní oknem,“ prozradil fotograf. Pochopitelně nechybí i fotografie na notoricky známá místa nejvýchodnějšího města Česká republiky: kostel, řeka Olše, areál v Městském lese.

Další zprávy z regionu