Jablunkovští piktorialisté se nenudí

Omezený pohyb na veřejnosti kvůli šíření koronaviru netrápí jablunkovské piktorialisty Jiřího Jurzykowského a Josefa Frydrycha. Naopak. Podle jejich slov mají nyní ideální podmínky na práci.

Jiří Jurzykowski a Josef Frydrych. Foto: tm

„Můžeme se v klidu zakousnout do větších projektů. Člověk je oproštěn od každodenního stresu, shonu a konečně se ponoříme v klidu a bez vyrušováni do svého světa piktoriálni fotografie. Na nějakou nudu nemáme čas,“ řekl Jiří Jurzykowski. Podle něj je jejich tvorba hodně závislá na čase. Některé fotografie jsou složeny až z padesáti vrstev v photoshopu a trvá až tři dny, než ji vytvoří. „Využíváme volný čas a tvoříme nové věci až se z nás kouři,“ dodal s úsměvem Jurzykowski.

Fotografové zároveň prozradili, že Vládou ČR vyhlášený nouzový stav a zrušení výstav je nijak zásadně nepostihl. „Poslední výstavu v Osvětimi nán ukončili dva dny před koncem a další během dvou následujících měsíců nemáme v plánu. Proto si v klidu dáváme dohromady další naše projekty,“ upřesnil Frydrych. „Stávající volný čas využíváme i na sebevzdělávání, studujeme, učíme se nové postupy v photoshopu, různé tutorialy a techniky, na které v běžném životě není čas. Asi to bude pro některé lidi nepochopitelné, ale přesto jsme ve stávající době nalezli i velké pozitivum,“ uzavřel Jurzykowski.

Další zprávy z regionu