Kamrádek odhaluje krásy Českého Těšína

Spatřit nejen zajímavé, ale i nejdůležitější stavby Českého Těšína na jednom místě se jen tak nepoštěstí. Tuto příležitost skýtá výstava v galerii Most, kde si do 28. dubna mohou návštěvníci prohlédnout na sedm desítek nevšedních obrázků malovaných akvarelem a tuší, jejichž autorem je Oldřich Kamrádek.

Kamrádkovy obrázky v galerii Most. Foto: EŚ

Zachycuje na nich všechny církevní objekty, školy, mosty a také ulice a některé domy Těšína.

Oldřich Kamrádek je původem stavař, ale malování ho bavilo od dětství. „Když jsem jezdil po různých stavbách, všude jsem maloval. Těm mým obrázkům říkám omalovánky,“ směje se pan Oldřich.

Prozradil, že vždy chodil s foťákem a pak obrázky maloval podle fotek. „Inspirací jsou pro mne také staré publikace Těšína, jichž mám doma spoustu, a v nich nacházím mnoho nádherných staveb. Tak tady je třeba polský Těšín přes Olši a ten obrázek mám nejraději. Maloval jsem ho několik krát v různých verzích,“ vypráví. Už čtyři roky navštěvuje kurzy malování, které vede Tomáš Oslizlok, a od té doby maluje různými technikami už všechno: portréty, krajinky, květiny, zvířata, ptáky apod. „Sám bych to nezvládl, ale náš guru nás k tomu vede a je to prima,“ říká.

Pro Oldřicha Kamrádka je malování obrovským koníčkem, avšak naplno se mu začal věnovat teprve v důchodu. I když v létě oslaví své 73. narozeniny, výstava v galerii Most je jeho vůbec první ve veřejném prostoru. „Dosud jsem maloval do šuplíku, své práce jsem také začal prezentovat na facebooku. Už v květnu chystám další výstavu v Českém Těšíně, tentokrát ve Středisku volného času Amos,“ dodává Oldřich Kamrádek.

Další zprávy z regionu