Kniha připomíná starý Jablunkov

Porovnání minulosti se současností je hlavním posláním nové knihy Henryka Wawreczky nazvané Jablunkov včera a dnes. Čtenáři zde naleznou srovnávací fotografie, které ukazují, jakou nenávratnou proměnou město za desítky let prošlo.

Nová kniha Jablunkov včera a dnes. Foto: tm

„Autor chtěl hlavně mladé generaci ukázat krásu tehdejšího Jablunkova s tím, že zároveň mohou danou lokalitu porovnat s dnešní dobou,“ řekl fotograf Jiří Jurzykowski, který do knihy dodal několik svých dobových snímků a rovněž se podílel na fotografiích ze současnosti.

Fotograf také prozradil, že nejstarší historické snímky jsou z let 1897 až 1898, přibližně polovina pochází z období budování socialismu. „Právě před necelým půlstoletím došlo k největší proměně města, kdy byla stará část bourána. Škoda. V dnešní době by již byly peníze na opravu a troufnu si říct, že by v Jablunkově byla obdoba Zlaté uličky z Prahy,“ zamyslel se fotograf, který si tehdejší městskou atmosféru pamatuje z dětství. „Byla tam úžasná zákoutí,“ dodal.

Práce na nové knize byla hlavně o trpělivosti. „Pan Wawreczka věnoval několik měsíců archivnímu výzkumu, na jehož podkladech byly zpracovány texty. Po časové stránce to nebylo vůbec to jednoduché,“ řekl Jurzykowski a upřesnil, že na novodobých snímcích se pracovalo rok a půl. „Některé fotky jsme chtě nechtě museli pořídit buď na podzim nebo na jaře, kdy byly stromy bez listí, aby kompletně nezakrývaly současné objekty,“ vysvětlil fotograf. V ojedinělých případech bylo složité novodobé snímky ze stejného místa pořídit, protože už na něm něco stojí, nebo se tam nešlo vůbec dostat. I z tohoto důvodu jsou v knize dvě fotografie z dronu.

Kniha Jablunkov včera a dnes s polskou a anglickou mutací, která spatřila světlo světa na konci listopadu, je k dostání v Jablunkovském centru kultury a informací a také ve zdejším knihkupectví.

Další zprávy z regionu