Knihovně nyní dominuje voda

Minigalerie Na plotě v Českém Těšíně je do 22. dubna místem výstavy nazvané Voda. Je zaměřená na význam vody pro člověka i celou naši planetu. Vysvětluje, jak si člověk vodu z přírody bere, používá ji a v jakém stavu ji do přírody vrací.

Výstava láká i na atraktivní modely. Foto: tm

„Smyslem výstavy je přimět návštěvníky k zamyšlení, jak se naše společnost k vodě chová, zda s ní neplýtvá, jak moc ji znečišťuje, ale i nad tím, co pro ochranu vodních zdrojů může udělat každý z nás,“ pověděla Eva Nagajdová z knihovny.

Existence lidstva je od nepaměti úzce spjata s místy, kde je dostupná sladká voda. Zajištění jejího dostatečného množství je proto jedním ze základních předpokladů rozvoje lidské společnosti. Lidé se kvůli vodě stěhovali, ale také bojovali a umírali a nejinak je tomu i dnes. „Možná je pro nás Středoevropany těžko pochopitelné, že i v současnosti trpí velká část světové populace špatnou kvalitou pitné vody a jejím nedostatkem,“ pokračovala Nagajdová.

Tento stav nemají na svědomí pouze klimatické změny, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale také narůstající počet obyvatel Země a necitlivé zásahy lidí do životního prostředí. „Možná i proto se dnes nacházíme v situaci, kdy je řada vodních zdrojů poškozená či dokonce trvale zničená. Do koloběhu vody v přírodě se zasahuje nevhodnými způsoby, mnoho zdrojů je znečištěných řadou nepůvodních, mnohdy toxických látek a „vyrobit“ pak kvalitní pitnou vodu je stále obtížnější,“ uzavřela Nagajdová.

Další zprávy z regionu