„Mám skleník, ve kterém pěstuji rajčata a okurky“

Jedním z vrcholů Svátku tří bratří v Českém Těšíně bylo vystoupení legendární české skupiny Olympic v čele s Petrem Jandou.

Petr Janda patří ke stálicím české hudební scény. Foto: promo zpěváka

Frontman kapely si ještě před koncertem na zcela zaplněném náměstí ČSA našel čas na krátký rozhovor pro Třinecký hutník.

Koncertujete už 60 let. Najdou se ještě v České republice místa, kde jste s kapelou nehráli?
Určitě se najde ještě mnoho obcí, do kterých jsme s kapelou nezavítali, ale republiku máme projetou opravdu hodně. Nejvíce koncertů jsme mívali v Praze. Pak následují krajská města, ve kterých jsme hrávali 30krát i 40krát, a to minimálně. Pak vyjíždíme do míst, kde mají nějaké slavnosti. Obec si najdeme na mapě, přijedeme a zahrajeme.

Dá se porovnat publikum ve městě a na vesnici?
Ne. Je to úplně jedno. Dá se říct, že publikum je všude hodně podobné, lidé si koncert užívají všude stejně. Proto nám je úplně jedno, jestli hrajeme v nějaké malé vesnici, či velikém městě.

Poznáváte rád města a obce, v nichž míváte koncerty?
Abych pravdu řekl, města už máme za ty roky docela prochozená, proto nemáme potřebu je více poznávat. Navíc již nejezdíme tour jako kdysi, ale spíše výjezdy. Přijedeme hodinu před vystoupením a pak jedem hned domů, takže na nějaké bližší poznávání ani není moc času.

V Českém Těšíně jste již koncertovali?
Hráli jsme tady několikrát, dokonce i v divadle. Ale je fakt, že už to je nějaká doba, co jsme zde vystupovali naposled. Před koncertem na Svátku tří bratří jsme byli rádi, že se sem opět vracíme. Těšili jsme se.

Ochutnáváte rád regionální kuchyně v místech vašeho vystoupení?
Velice rád si pochutnám na místních specialitách. Ale přiznám se, že zdejší placky, jak jste mi o nich vyprávěl, jsem ještě neměl.

Jak se udržujete v kondici?
Mám děti ve věku 11 a 14 let, které vozívám 3krát až 4krát týdně 32 kilometrů do školy a odpoledne je ve škole vyzvednu. Jinak je vozí manželka. Dále chodívám 3krát týdně hrát na dvě hodiny tenis, a to velmi pravidelně.
A hodně práce mám na veliké zahradě. Sekám trávu, sázím kytky, přehrabuji se v hlíně, dokonce mám i svůj skleník, v němž pěstuji rajčata a okurky. Sám se o ně starám, nikoho k tomu nepustím. Letos jsem si nasadil i petržel a kedlubny. Viděl jsem je v obchodě, tak jsem neváhal. Fyzické práce mám tedy poměrně dost.

Vaříte?
Když mám relaxační den a děti vozí do školy manželka, která si při jednom v Praze vyřídí další věci, vařím si sám. Nemám s tím problém a podle mě umím uvařit dosti pokrmů.

Další zprávy z regionu