Martina Wolna: Čtěte sobě i svým dětem

Dveře zůstávají uzavřeny také čtenářům. Ředitelka Knihovny Třinec Martina Wolna vzkazuje – věnujte čas společnému čtení.

Třinecká knihovna. Ilustrační foto: th

Knihovna je uzavřená. Nebylo by vhodnější nechat právě tato zařízení přístupná veřejnosti, aby si nyní mohla půjčovat knihy a číst?

Nejsem odbornice a situace, ve které se právě teď všichni nacházíme, je natolik nová, těžko odhadnutelná a potenciálně nebezpečná, že nám nezbývá než věřit, že opatření, která vláda přijala, opravdu povedou ke zmírnění dopadů šíření koronaviru. Hypoteticky by to pro nás znamenalo přijmout komplikovaná opatření. Museli bychom stáhnout ohroženou skupinu zaměstnanců. Došlo by zřejmě k výraznému omezení pobytových služeb, zrušení veřejného internetu. Nastavení bezpečných rozestupů mezi uživateli, ale také ve styku uživatel knihovník.

Navíc by musely asi knihy projít nějakou dezinfekcí?

Ano, vrácené knihy bychom museli očistit a pravděpodobně bychom je přibližně 48 hodin nesměli půjčovat. Vstup do knihovny a pobyt v ní bychom asi podmiňovali nějakými hygienickými opatřeními. Omezili bychom otevírací dobu. A například vůbec netuším, kde a jak bychom v tuto chvíli sháněli roušky, respirátory nebo další hygienické pomůcky. Uzavření knihovny není příjemné, ale je nevyhnutelné. Trochu nás uklidňuje, že Češi obecně patří k národům, které mají nejobjemnější domácí knihovničky, takže až našim čtenářům dojdou půjčené knihy, tak to bude pro ně skvělá příležitost začíst se do vlastních knih.

Jak moc zasáhne přerušení provozu vaši organizaci?

Naštěstí se nám většinu plánovaných akcí podařilo přesunout nebo jejich zrušení nebylo citelné jak pro hosty, lektory, tak ani pro návštěvníky. Mění se jen náplň naší každodenní práce a přecházíme do režimu, který funguje v době, kdy děláme revizi fondu. Takže nás čeká úklid, vyřazování knih, vkládaní nových knížek. Prostor bude i pro samovzdělávání. Budeme také společně pracovat na nové strategii, kterou jsme stejně měli v plánu, a o to více teď budeme mít prostoru. A průběžně budeme doplňovat knihobudku, protože o tu je momentálně opravdu velký zájem.

Máte nějaké doporučení pro děti a mládež, co dělat ve volném čase, kdy je všechno zavřené?

Rozhodli jsme se, že během doby, kdy budeme mít zavřeno, budeme na našich webových stránkách a sociálních sítích zveřejňovat tipy, jak vyplnit případný volný čas. Tipy budou pro děti, ale i pro dospělé, případně pro seniory. Zároveň se zaměříme na propagaci služeb, které jsou pro uživatele dostupné on-line, což jsou především e-knihy. Takže naše doporučení je sledovat knihovnu i v době, kdy je mimo provoz. A také číst. Tenhle apel posílám směrem k rodičům, využijte ten čas, který máte, věnujte ho dětem, knížkám a společnému čtení.

Další zprávy z regionu