Muzeum vystavuje Zrcadlo emocí Mariana Wierzgoně

Krásy cestování přibližuje nová výstava, která je k vidění v Muzeu třineckých železáren a města Třince. Jmenuje se Zrcadlo emocí a své snímky tam představuje amatérský fotograf Marian Wierzgoń. Je to jeho premiérová výstava. K vidění bude do 23. června.

Marian Wierzgoń na jedné ze svých zahraničních cest. Foto: archiv autora

Marian Wierzgoń je amatérský fotograf, který žije ve Smilovicích a pracuje v třinecké nemocnici na Podlesí. „Koníčky a záliby pana Mariana jsou velmi různorodé. Hraje na klavír a syntezátory, zajímá se o folklor a jako akordeonista je 35 let členem folklorní kapely Kamraci.

Doma i na koncertech poslouchá všechny hudební žánry, je fanouškem kina a filmu. Posledních patnáct let především hodně cestuje. Říká, že cestování poskytuje nepřeberné možnosti.

„Na cestách poznáváte, pozorujete, prožíváte. Cestování inspiruje,“ prozradila o autorovi vedoucí muzea Eva Zamarská.

Vášeň pro cestování v Marianu Wierzgońovi umocnila zájem o fotografování, kterému se předtím věnoval sporadicky. Návštěvníci muzea tak nyní mají jedinečnou možnost vidět jeho díla mezi prvními.

Díky fotografiím se podívají do rušných, velkých, světových měst a projdou se po nenápadných uličkách v téměř zapomenutých koutech světa.

Výstava umožní vnímat krásu místních lidí, kteří jsou neodmyslitelnou součástí každé fotografie. Lidé jsou na nich zachyceni při své každodenní práci, zábavě i radosti. Ukazuje svěžest mládí i smutek stáří ve své neúprosné podobě.

Všechny fotografie se snaží zachytit kouzlo prchavého okamžiku, neopakovatelnosti, dynamiky a děje. Autor fotografie neupravuje, jsou prezentovány tak, jak vznikly. Zaměřuje se hlavně na obličej, na jeho výraz, gesta a pohyby, snaží se zachytit emoce okamžiku.

Skryté kouzlo a krása těchto záběrů, pořízených mnohdy náhodně, spočívá v zobrazení různorodosti lidského obličeje a člověka jako takového, v jeho prostotě i komplexnosti.

„Marian Wierzgoń se považuje za ryzího amatéra, při fotografování se spoléhá na intuici, pohotovost, na své schopnosti pozorovat, vyhodnocovat a rychle se rozhodovat v konkrétní situaci. To je ostatně i podstatou jeho náročné profese,“ dodala Eva Zamarská.

Další zprávy z regionu