Nádherné ženy dominují výstavě v Avionu

Nálož emocí, dramatických scén, nevšedních póz či lehký úsměv fotografových múz. Snímky Maria Sikory z Třince plné nezaměnitelné atmosféry rozzářily galerii v Čítárně a kavárně Avion v Českém Těšíně.

Vernisáž výstavy v Avionu. Foto: tm

Expozice s názvem Photographs with Atmosphere, která je k vidění do 13. února, je ukázkou autorovy tvorby zaměřené na Fine Art a Conceptual, kde ženy hrají hlavní roli. „Nacházíme se v krásné budově, která je založena na historických základech. A v tomto pojetí je i prezentována samotná výstava, kterou tvoří tři kompaktní celky,“ řekl Mario Sikora.

První částí jsou Backstage fotografie. Poukazují, jak samotné snímky vznikaly. „Další částí je tematický cyklus Dream, kde se prolíná fashion fotografie s Fine Art, který jsem tvořil především pro zahraniční módní časopisy. Třetí cyklus nese název Nostalgie. Snímky vychází z doby klidu a radosti první republiky, tj. 30. a 40. léta. Fotografie v tomto pojetí jsou tvořeny v žánrech portrét a móda v kombinaci s Fine Art a Conceptual,“ vysvětlil autor.

Snímky Sikory jsou oceňované napříč fotografickým světem. Hlavní roli v nich hrají ženy, rád však vyfotí každého bez rozdílu. Na výstavě jsou zachyceny modelky, herečky, zpěvačky, baletky z Národního divadla a krásné ženy, přičemž všem to velmi sluší.

Brzy 32letý Sikora se fotografii věnuje od roku 2003. „Od útlého dětství jsem se věnoval umění, především malbě, na základní škole jsem se dále rozvíjel v oblasti keramického designu a hodně mě to táhlo k sochařství. Záhy mě zaujalo kouzlo fotografie, které pomyslně spojilo vše v jedno,“ svěřil se autor, který nad fotografií přemýšlí hodně komplexně. „Pokud se bavíme o mé projektové fotografii, v první řadě jde vždy o myšlenku. Kdy už vidím, jak by fotografie měly vypadat v galerii nebo v rámci limitovaných výtisku v interiéru. Hodně cestuji a poznávám nové kultury, architekturu a dějiny. Mám jasnou představu o tom, jak snímek bude vypadat, jaké prostředí pro něj bude nejvhodnější, stejně tak typologický výběr modelky, jejího outfitu, vizáže a jiné,“ řekl Sikora, který pro spoustu fotografií na českotěšínské výstavě vytvářel i návrhy šatů a modelů.

Další zprávy z regionu