Pro výtvarnici je důležitá půda

K městu zády, k lesu čelem! Takový název nese poslední letošní výstava v galerii Půda Kulturního a společenského střediska Střelnice v Českém Těšíně, která byla zahájena druhý prosincový den.

Galerie Půda vystavuje obrazy Kristýny Krutilové. Foto: Emilie Świdrová

Autorkou prací je Kristýna Krutilová, absolventka ateliéru Malba I Ostravské univerzity, představitelka nejmladší umělecké generace. „Výstava se koná v rámci dlouholeté spolupráce s ostravskou univerzitou,“ říká kurátor galerie Ladislav Szpyrc.

Mladá výtvarnice v současnosti žije a pracuje v Jeseníku. „V této galerii má pro mne výstava takřka meditativní hodnotu. Zde se jedná o půdní prostor, avšak pro mne je důležitá půda, po které chodíme, na níž hospodaříme, a také vztah člověka k půdě. Před dvěma léty jsem se přestěhovala z Ostravy na venkov, na samotu, což byl poměrně radikální krok. Díky dennímu kontaktu s přírodou vnímám krajinu i samotnou půdu jako součást naší existence. Maluji vše, co mne obklopuje,“ rozpovídala se autorka.

K tvorbě se vrátila po dvouleté přestávce. „V malování realizuji svoje já, říkám tomu vnitřní pnutí,“ přiznává. Vystavované obrazy lze rozdělit do tří tematických okruhů, první se zaměřuje na postavení ženy ve společnosti, další na věci denního užívání, které autorka někdy staví až do světské role, do symbolických rovin, a třetí je ovlivněn venkovským životem. Ke své tvorbě využívá techniku olejomalby na plátně. „V poslední době mne zaujali renesanční malíři, takže jsem začala používat pastelové tóny,“ říká výtvarnice. Výstava je k vidění v galerii Půda do 20. ledna.

Další zprávy z regionu