Radnici zdobí kresby handicapovaného výtvarníka

Festival nazvaný Dny umění nevidomých ve Slezsku píše letos 25. ročník. V rámci tohoto festivalu je k vidění i výstava kreseb zrakově handicapovaného výtvarníka Milana Linharta, kterou do 30. května hostí jablunkovská radnice.

Vernisáž v jablunkovské radnici. Foto: tm

Návštěvníci expozice si mohou prohlédnout výběr z tvorby ostravského umělce z let 1960 až do současnosti. Linhart zdědil výtvarné vlohy po svém dědečkovi, který byl malířem. „Zemřel však dříve, než mi stačil předat cenné zkušenosti ze svého oboru. Ale získané geny daly o sobě znát poměrně brzy. Zhruba v mých osmi letech začaly vznikat mé první skutečné kresby,“ prozradil Linhart. Mladému umělci učarovaly portréty. Jeho vrstevníci si do památníku lepili fotografie filmových hrdinů, on si je maloval.

Osudovou pro další život se mu stala základní vojenská služba, kde utrpěl těžký úraz s poraněním míchy i vážným poškozením zraku. Po dvouleté rehabilitaci se vrátil do normálního života. „Ve výtvarné tvorbě jsem pokračoval s velkou podporou mé manželky. Byla výtvarníci, a právě ona mě přivedla k plakátové tvorbě,“ svěřil se výtvarník, který se této tvorbě věnoval pro její údernost, jednoduchost a velké barevné plochy.

„Přestože se už přes čtyřicet let potýkám s vážným zdravotním handicapem, neberu svůj osud příliš tragicky. Svědčí o tom mé kreslené vtipy ze života zdravotně postižených, které publikuji společně s literárními příspěvky,“ uzavřel Linhart. A právě zmíněné kreslené vtipy jsou rovněž součástí jablunkovské výstavy.

Další zprávy z regionu