Výstava ukazuje mizející Oravu

O běžné každodenním životě minulých generací a o zanikající architektuře pojednává výstava fotografií Jaroslava Hrachovce nesoucí název Mizející Orava, která je k vidění v Dřevěnce v Mostech u Jablunkova.

Jaroslav Hrachovec zasvětil svůj život prací s fotoaparátem. Foto: ba

Výstava pořádána místním turistickým centrem, kterou tvoří přes šedesát černobílých snímků, zaujme zejména příznivce starých fotografických technik. „Některé snímky vznikly před 40 lety, kdy se fotilo na negativ – pozitiv. K vidění jsou fotografie zpracované technikou zvětšování na fotografický papír a také snímky skenované z negativních filmů a poté vytištěné na digitální tiskárně. Nechybí rovněž fotografie z poslední doby pořízené digitálním fotoaparátem,“ přiblížil Jaroslav Hrachovec. Dodal, že na Oravu, která se stala jeho srdeční záležitostí, se poprvé vydal se známým fotografem Antonínem Válkem.

Jaroslav Hrachovec, který žije v Havířově, se dostal k fotografování přes svého otce. Nakonec se vyučil fotografem, poté absolvoval Institut výtvarné fotografie v Brně. Nejdříve byl propagačním fotografem na dole ve Stonavě, od roku 1991 pracoval jako reportážní fotograf v redakcích několika českých deníků, týdeníků a agentur.

„Jelikož jsem musel fotit hlavně lidi, nejraději se zaměřuji na detaily krajin. Rád fotím to, co přede mnou nikam neutíká. V klidu se postavím, prohlédnu si objekt a pustím se do focení,“ dodal Jaroslav Hrachovec. Za sebou má už přes tři desítky autorských výstav, za své fotografie získal několik prestižních ocenění u nás i v zahraničí.

Další zprávy z regionu