Zubkova Homo Industria v Galerii Šíp

Homo Industria třineckého fotografa Pavla Zubka právě ozvláštňuje bystřickou Galerii Šíp. Jak už samotný název výstavy napovídá, hlavní roli na snímcích známého industrialisty hraje člověk v pracovním, průmyslovém prostředí.

Nová výstava v Galerii Šíp zavede do útrob průmyslových podniků v Evropě. Foto: Jan Kufa Kičeřok

„Nosnou částí jsou zde portréty, které nejde jen tak lehce udělat, protože se zaměstnanci různých továren prostě fotit nechtějí, a to je škoda. V druhé třetině se divák může podívat do samotného výrobního procesu, kde je opět člověk zasazen přímo do výroby nebo dokonce sám něco tvoří. A poslední ukázkou je člověk položen do prostoru, kde jakoby přímo ani nebyl, ale přesto je jeho přítomnost nutná. Právě on totiž řídí ta monstra, která mu pomáhají vyrobit železo, ocel a následné produkty z těchto komodit,“ popsal Pavel Zubek.

Pavel Zubek se věnuje focení průmyslových podniků více než 25 let. Foto: Jan Kufa Kičeřok

Výstava se nejen klientům Domu s pečovatelkou službou, kde galerie sídlí, otevřela první březnový pátek. Slavnostně ji zahájil hudební mág Denis Khabibullin, který vystoupením představil hudbu, jež Zubek poslouchá při editaci svých fotografií. Jde o heavy metal, jenž tento multiinstrumentalista původem z ruské Ufy předvedl v tichém podání na sólové kytaře.

Zatímco někteří z návštěvníků obdivovali černobílé portréty, které autor často neukazuje, další oceňovali zachycení lidí jako malých figur v kontrastu s gigantickými podniky. Fotografové z jablunkovského fotoklubu zase velice živě probírali snímky slévačů z Vietnamu, kteří jsou zachyceni na fotografiích při lití litiny a oceli do forem jen v kraťasech a na nohou mají  „vietnamky“ či jsou dokonce naboso.

Pavel Zubek se věnuje především zachycování průmyslové architektury a výrobních provozů již více než pětadvacet let. Současná výstava v Bystřici, která bude k vidění do 20. dubna, ukazuje snímky z posledních deseti let. Ty fotograf zachytil nejen v třinecké huti, kde pracuje, ale také na cestách v Rusku, Vietnamu či Belgii.

Další zprávy z regionu