Zvídavý klučina Jakub provází mladé dějinami

Poznat svůj region, ve kterém se psaly dějiny, je důležité pro každého z nás. Za poznáním naší minulosti se vydáváme do muzeí, která vdechují dějinám život. Jak ovšem přiblížit srozumitelnou formou historii regionu nejmladší generaci?

Andrejka s publikací, která ji provází expozicí. Foto: EŚ

S originálním nápadem přišel kolektiv pracovníků Historické budovy Muzea Těšínska a vydal dětskou kreativní publikaci s názvem „Do muzea s Jakubem“. Autory jsou Jakub Theodor Sonnek a Pavlína Badurová. „K napsání netradičního průvodce s hravou koncepcí nás vedla potřeba přiblížit mládeži spletitou historii Těšínska, která není jednoduchá tím, že jsme hraniční území. Vytvořili jsme proto materiál přibližující příběh Těšínského Slezska atraktivním způsobem,“ rozpovídala se vedoucí Historické budovy MT Pavlína Badurová.

Publikace obsahuje přes třicet témat chronologicky navazujících na celou expozici, každé z nich zahrnuje kromě textu nejrůznější aktivizační úkoly od malování, luštění rébusů, křížovky, apod. a také upoutávku na specifický sbírkový předmět. Koho zaujme, najde si ho na expozici a dozví o něm něco více. Průvodce nabádá mladé návštěvníky, aby postupovali Těšínským Slezskem napříč historií od nejstarších dob až po vznik Českého Těšína. Provází je postavička Jakuba, klučiny z meziválečného období, který je kamelotem a dětským pohledem vypráví své vlastní zkušenosti z putování krajinou. „Ten kluk z plakátu je s námi už od otevření expozice před třemi roky. Zvolili jsme si ho jako průvodce, provází publikací a protože autor textu se jmenuje Jakub, dostal stejné jméno,“ vypráví historička.

Knížka je zpracována velmi čtivou formou, vyhýbá se memorování a letopočtům. Je v podstatě vyprávěním příběhu Těšínského Slezska. „Knihu jsme psali skoro rok, něco se psalo lépe, něco hůř, těžkým tématem bylo například období války, které bylo třeba mladým přiblížit přístupnou formou. Není vždy snadné zpracovat výstižně a krátce dané téma, proto jeden půlstránkový text trval i dva dny,“ říká autor textu Jakub Sonnek. Průvodce se setkává se zájmem malých návštěvníků i jejich rodičů. „Je to opravdu super, je to zábavné, moc mne baví luštění křížovek a osmisměrek. Kniha se mi líbí, protože mám ráda historii i přírodu a dozvídám se různé zajímavosti. A když se mi nechce luštit, tak si v knize maluju,“ prozradila devítiletá Andrejka.

„Průvodce si oblíbily nejen děti, ale i aktivní senioři, kteří se rádi věnují dějinám a publikace je pro ně zajímavá i z hlediska procvičování paměti při luštění. Je to bonus, s kterým jsme nepočítali a velmi nás těší,“ uzavřela Pavlína Badurová.

Další zprávy z regionu