Adámek trnul na trestné lavici, ale Češi senzační výsledek udrželi

Česká reprezentace s Jakubem Adámkem a Michalem Kvasnicou v sestavě vyřadila na mistrovství světa do 18 let ve čtvrtfinále vysoce favorizovanou Kanadu. Výsledek se přirovnává k senzaci, píše se i o zázraku na ledě. V semifinále se ČR utká s USA. Zápas vysílá ČT2 dnes od 16.30.

Jakub Adámek nevynechal v letošní sezoně ani jeden zápas české reprezentační osmnáctky. Foto: archiv J. Adámka

„Skoro nikdo nám nevěřil, na sociálních sítích psali všichni lidé, že by se musel stát zázrak anebo že by nám musel dokonce Panoramix (postava z komiksu o Asterixovi a Obelixovi) namíchat lektvar. Předpovídali nám, že dostaneme výprask,“ pousmál se Adámek.

Mladí Češi se ale vzepřeli a v pravý čas ukázali, co v nich je. „Stmelili jsme se, trenéři nám připravili systém, který jsme dodržovali po celý zápas. Možná jen kromě posledních pěti minut, které byly kritické. Hráli jsme disciplinovaně, podržel náš gólman. Ale hlavně jsme bojovali a moc chtěli dokázat všem, co nás odsuzovali, že máme na to, abychom Kanadu porazili. Jsme nadšení, že se to povedlo,“ pokračoval urostlý třinecký obránce.

Vítězství není náhodné. Kanada přestřílela Čechy jen těsně (34:31). „Hráli jsme jednoduchý hokej, zodpovědně jsme bránili. Dali jsme hodně důležitý první gól a Kanaďany jsme zaskočili. Začali být postupem času více a více frustrovaní, dělali zbytečné fauly. My jsme se soustředili na to, co jsme si řekli a brali to postupně třetinu po třetině,“ vysvětlil.

„O medaile se určitě popereme, bude to ale hodně těžké a kdyby se to povedlo, byla by to velká senzace.“třinecký obránce Jakub Adámek

Češi deset minut před koncem přidali druhý gól, ale Kanada vzápětí snížila a poté si konečně vytvořila obří tlak. Pomohlo jim i vyloučení Adámka. „Nechtěně jsem sekl Kanaďana do hokejky. Sedět na trestné nebylo nic příjemného, ale v zápase nám oslabení šla výborně, věřil jsem, že to vyjde znovu. Když jsem se vrátil na led, už jsme se jen bránili. V jednu chvíli proklouzl puk gólmanovi mezi betony až před brankovou čáru. Ale byl jsem tam včas a zatlačil jsem puk zpět mezi betony. Dopadlo to dobře,“ těšilo ho.

Bez šancí podle Adámka nejsou ani proti USA. „Na posledním reprezentačním turnaji před mistrovstvím světa jsme je v Americe porazili. Ale teď to bude jiný zápas. Mají hodně individualit, musíme je pohlídat a zopakovat výkon ze čtvrtfinále,“ podotkl. „O medaile se určitě popereme, bude to ale hodně těžké a kdyby se to povedlo, byla by to velká senzace. Ale šanci máme. Musíme jít do zápasu zase s pokorou a hrát týmově,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu