Češi si podle Hrubce zasloužili bronz z mistrovství světa

Moc nechybělo, aby Šimon Hrubec a David Musil, kteří slavili před měsícem titul s Třincem, zakončili sezonu i medailí z mistrovství světa. Souboj o bronz strhli Rusové na svou stranu v nervydrásajícím zápase až v nájezdech a vyhráli 3:2.

Šimon Hrubec plnil na MS roli trojky, ale zachytal si dokonce i v utkání o bronz. Archivní foto: Petr Rubal

Hrubec plnil na turnaji roli trojky a nastoupil ke dvěma utkáním: proti Norsku (výhra 7:2) v základní části a v duelu o bronz. Do branky se postavil, protože Pavel Francouz onemocněl a Patrik Bartošák byl v semifinále s Kanadou (1:5) po třech gólech střídán.

„Ani bych neřekl, že je rozdíl chytat ve finále české extraligy anebo o medaile na mistrovství světa. Branky i puk jsou všude stejné. Je to jen v hlavách. Záleží, jak k utkání přistoupíš, zda si na sebe vytvoříš tlak a uděláš z toho velký zápas. To člověka jen zbytečně svazuje,“ vysvětlil Hrubec.

„Ani bych neřekl, že je rozdíl chytat ve finále české extraligy anebo o medaile na mistrovství světa. Branky i puk jsou všude stejné.“Brankář Šimon Hrubec

Nevyvedlo ho ani z míry, že v zápase o bronz čelil několika ofenzivním esům NHL. Mezi ně patřil i nejlepší střelec letošního ročníku v zámoří Alexandr Ovečkin a vítěz produktivity Nikita Kučerov.

„Samozřejmě jsem věděl, kdo proti mně stojí a co umí, ale oprostil jsem se od toho. Ani nevím jak. Určitě mi ale pomohlo, že jsem trénoval s českými hráči z NHL. Člověk se přesvědčí, že se jejich střely dají chytat. Jsou srovnatelné s úplně nejlepšími hráči z extraligy. Jejich největší předností ale je, že se neukvapí. Ví, kdy podržet puk, kdy jít do souboje nebo kdy přihrát, proto jsou tak nebezpeční, a proto jsou v NHL,“ dodal.

Hrubec inkasoval dvakrát po tečích, ale jinak vychytal Ovečkina, Kučerova nebo Malkina. I s prodloužením měl 28 zákroků. V nájezdech ho překonal precizním bekhendovým blafákem Kovalčuk a ve třetí sérii uspěl se štěstím Gusev. Čeští hráči nevyzráli v rozstřelu ani jednou na možná nejlepšího brankáře současnosti Andreje Vasilevského.

„Teď to mrzí, ale hráli jsme skvělý hokej a za výkony na mistrovství se vůbec nemusíme stydět. Myslím si, že jsme si opravdu zasloužili bronz, ale ne vždycky je to tak, že kdo si to zaslouží, tak ho má,“ podotkl Hrubec.

Největším zážitkem je pro něho poslední zápas a atmosféra v utkání s Norskem, ve kterém si odbyl premiérový start na MS. „Když chytám, soustředím se jen na hráče a puk, ale v závěru utkání jsem sledoval hlediště a měl jsem husí kůži, jak lidé skákali. Stejný pocit jsem zažil v Třinci v semifinále Ligy mistrů proti Jyväskylä. To mi tehdy vyrazilo dech. Nečekal jsem, že fanoušci můžou ve Werk Areně vytvořit tak parádní kulisu,“ prozradil Hrubec.

Nezapomenutelný je pro něho v této sezoně i poslední zápas s Libercem, ve kterém po gólu do prázdné branky na 4:2 poklekl v brankovišti na led a vytryskly z něj slzy dojetím. „Bylo to silnější, než jsem čekal,“ přiznal.

Hrubec neprodloužil v Třinci po sezoně smlouvu, protože chce zkusit zahraniční angažmá. Preferuje KHL. Ověřil si v utkání s Ruskem, že na ni má? „To ukáže čas. Jsem rád, že jsem si mohl zachytat proti nejlepším ruským hráčům na světě a že jsme s nimi zápas dotáhli až k nájezdům. Nové angažmá jsem nechtěl během mistrovství světa řešit. Uvidíme, s čím teď přijde agent, který za mě vedl jednání,“ dodal.

Chválil Musila i Bartošáka

David Musil utvořil od začátku mistrovství světa elitní obrannou dvojici s Filipem Hronkem z Detroitu. Skvěle hrál už v Třinci,“ podotkl Hrubec. „Vím, jaký je jeho styl, a vůbec mě nepřekvapilo, že ho trenér zařadil do první formace. Je to čistě defenzivní bek a s Hronkem si ohromně sedli. Jsem přesvědčen, že (Hronek) vyhrál nejlepšího beka na turnaji i díky Davidovi, který to vždy jistil vzadu, a proto si mohl (Hronek) dovolit vepředu více. Jeden bez druhého by první lajnu hrát nemohl, trenér to složil výborně,“ dodal.

Patrik Bartošák, který má nahradit Hrubce v třinecké brance v příští sezoně, se stal na turnaji gólmanskou jedničkou. Posila Ocelářů v posledních dvou extraligových ročnících ovládla procentuální úspěšnost zásahů a solidní čísla na mistrovství světa mu pokazilo až semifinále s Kanadou. I tak na turnaji zneškodnil 90,61 procent střel.

Bartošák se s Hrubcem během letošní sezony skamarádil a padla i řeč na Třinec. „Ví, že ho tu čekají jiné zápasy. Byl zvyklý, že ve Vítkovicích na něho chodilo čtyřicet střel za zápas a pro gólmany je lepší, když jsou v zápřahu. V Třinci bude mít dvacet zásahů, ale osm deset střel bude gólových a v pravý čas musíš vytáhnout perfektní zákrok. Sám je zvědavý, jak se s odlišným vytížením popere. Ale patří k našim nejlepším gólmanům a na mistrovství světa to potvrdil,“ uvedl Hrubec.

Bartošáka chválil v průběhu mistrovství světa i brankář Petr Mrázek, který se v letošním ročníku NHL dostal s Carolinou do finále Východní konference. O posile Ocelářů prohlásil, že má na NHL nebo KHL. Za Bartošákovu přednost označil, že je typem hráče, který je bojovníkem a který nesnáší prohry.

 

Další zprávy z regionu