Chlebiková zazářila na ME v krosu, zapsala se do české historie

Aneta Chlebiková dosáhla historicky nejlepšího českého umístění na mistrovství Evropy v přespolním běhu. Třinecká atletka skončila v kategorii do 22 let šestá, za medailí zaostala jen o deset sekund.

Aneta Chlebiková a trenér Vladimír Černý zářili spokojeností ze šestého místa na ME v přespolním běhu. Foto: archiv A. Chlebikové

„Je to šílené. Ještě si pořád neuvědomuji, že jsem dosáhla nejlepšího umístění českých reprezentantů na ME v krosu vůbec. Po loňské zkušenosti jsem si přála být do první třicítky, to by byl velký úspěch. Ale že doběhnu šestá, to nečekal asi nikdo,“ uvedla Chlebiková, která obsadila minulý rok na ME 49. místo.

„Po loňské zkušenosti jsem si přála být do první třicítky, to by byl velký úspěch. Ale že doběhnu šestá, to nečekal asi nikdo.“Třinecká atletka Aneta Chlebiková

Přiznala, že loni si nerozvrhla dobře síly a napálila od začátku vysoké tempo. Tentokrát se na trať vydala rozvážně a postupně se prokousávala startovním polem dopředu. A i když nepatřila do okruhu favoritek, proběhla 6,2 kilometru dlouhou trasu šestá v čase 21:25.

„Trať byla náročná se střídavými výběhy a seběhy, kde nebyl čas na sebemenší odpočinek. Možná právě tato členitost nehrála do karet mnoha soupeřkám, naopak mně sedla hodně. V průběhu závodu jsem nepociťovala žádnou krizi a dokázala jsem pořád stupňovat tempo. Takový průběh jsem ještě nikdy nezažila, jakoby se poprvé forma dostavila v tu pravou chvíli. Přitom ráno před startem jsem se vůbec necítila dobře, jako by mi chybělo takové to předzávodní naladění,“ pokračovala Chlebiková.

Dokonce nebyla daleko od medaile. „Deset sekund je na tak těžké trati poměrně málo. Asi nejde přesně říci, co scházelo. Hraje zde roli víc faktorů. Kdybych začala dříve stupňovat tempo, mohlo by mi v závěru úplně dojít, a možná taky ne. Po loňské zkušenosti jsem si ale dobře rozvrhla síly a nemůžu být s výsledkem nespokojená,“ uzavřela.

I zbývající dva třinečtí atleti byli ve svých kategoriích z českých závodníků nejrychlejší. Marek Chrascina doběhl v mužích do 23 let na 23. místě. Trať o délce 8,2 kilometru zvládl za 25:26. O dva kilometry kratší trasu běžel René Sasyn, který skončil mezi juniory na 53. pozici v čase 20:02.

Další zprávy z regionu