Děti si můžou vyzkoušet, jaké to je být hokejistou

HC Oceláři Třinec pořádá ve spolupráci s Českým svazem ledního hokeje odpoledne, ve kterém si děti ve věku čtyř až osmi let vyzkouší, jaké to je být hokejistou. Akce probíhá v rámci projektu Týden hokeje a začíná 19. září v 16.00 v Mini Werk Areně.

Vůbec nevadí, že když dítě neumí bruslit. K dispozici jsou chodítka i rady trenérů. Foto: Petr Rubal

Kromě zážitků v podobě prvních krůčků na ledě si každé dítě navíc s sebou domů odnese zajímavý hokejový dárek.

Co všechno je potřeba si přinést? Stačí jen brusle, helma a rukavice (postačí i lyžařská helma a rukavice). Máte-li chrániče loktů a kolen pro in-line bruslení, vezměte je s sebou.

„Druhou skupinu tvořily děti, které byly na ledě poprvé. Měly k dispozici chodítka a šlo o to, aby se udržely na bruslích. Snažili jsme se jim pomáhat, poradit, a přitom jsme odpovídali i na všetečné otázky.“mládežnický trenér Ocelářů René Mucha

Jak vypadala akce naposledy?
Třinec potvrzuje, že je hokejovým městem. V součtu všech tří ročníků se akce s názvem Týden hokeje zúčastnilo zhruba dvě stovky neregistrovaných hráčů. Jedním z trenérů, který naposledy vedl děti během dvouhodinové akce, patří i René Mucha. A v podobném duchu se ponese i zítra.

„Děti bych rozdělil do dvou skupin. V první byly ty, které už měly s hokejem nějakou zkušenost. Zaujala mě jejich spontánnost a nadšení, s jakým si střílely na malou branku anebo se zkoušely obehrát v soubojích jeden na jednoho. Nechávali jsme jim volnost, ale prokládali jsme ji různými hrami. Druhou skupinu tvořily děti, které byly na ledě poprvé. Měly k dispozici chodítka a šlo o to, aby se udržely na bruslích. Snažili jsme se jim pomáhat, poradit, a přitom jsme odpovídali i na všetečné otázky,“ pousmál se Mucha.

Další trenéři Miroslav Čečotka s Miroslavem Macháčkem dětem ukázali, z čeho všeho se skládá výstroj. „Pustili jsme jim i elektronickou prezentaci chodu naší organizace a zázemí obou hal. Mezi dětmi se pohyboval i náš manažer mládeže Jozef Daňo, který toho v hokeji hodně dokázal, a bylo pro ně zážitkem být s ním. Dostaly jako dárek od svazu i dres. Vypadalo to, že si celé odpoledne užily,“ řekl tehdy mládežnický kouč.

Akce má také pomoci rodičům, aby si lépe představili, co to obnáší mít doma malého hokejistu. „Je pravda, že někteří rodiče mají trochu zkreslenou představu o tom, že je hokej moc drahý. Navíc klub děti hodně podporuje. Když vidíme, že je hokej chytl, dostanou po několika měsících set s výstrojí. Hodně se pomáhá i brankářům, u nichž jsou počáteční investice vyšší,“ vysvětlil Mucha.

Podle jeho slov ale rodiče nezajímá jen finanční náročnost. „Mají obavu, že se jejich dítě zraní. Tady vidí, jak jsou děti v uvozovkách gumové, naučí se padat, aby si neublížily. Ke zranění dojít může, ale podle našich zkušeností se to neodlišuje od jiných sportů,“ podotkl René Mucha s tím, že v klubu probíhá celoročně také nábor.

 

Další zprávy z regionu