Finálová série je vyrovnaná, opět rozhodovaly přesilové hry

Třinečtí hokejisté prohráli v Liberci 1:3 a finálová série je po dvou zápasech vyrovnaná 1:1. Utkání se lámalo v prostřední části – Oceláři nevyužili za stavu 0:0 55 sekund dlouhou přesilovku pět na tři a brzy poté dvakrát inkasovali.

Václav Varaďa dovedl minulý rok Oceláře k mistrovskému titulu. Archivní foto: Petr Rubal

„Kdyby nám někdo řekl před sérií, že to bude 1:1, tak to bereme všemi deseti. Jsem rád, že i dneska jsme předvedli solidní výkon. Věděli jsme, že Liberec po včerejšku přidá, a taky že přidal,“ poznamenal třinecký brankář Šimon Hrubec.

„Mezi oběma zápasy byl velký rozdíl v přesilovkách. Měli jsme jich i ve druhém utkání pár, které kdybychom proměnili a vedli, tak zápas vypadá úplně jinak.“Třinecký útočník Martin Růžička

Liberec se po prohře 1:2 v prvním finále uzavřel v kabině a zkušení hráči si vzali slovo. „Předpokládám, že něco změnili, ale viditelně asi těžko. V této fázi mají týmy už něco zaběhlé a jednoduše věří svým systémům. Pár detailů se samozřejmě vždy mění, jak oni, tak my se to snažíme měnit. Vždy se musíte také přizpůsobit situacím na ledě. Detaily rozhodují a o tom to je,“ řekl Tomáš Marcinko.

Po vyrovnané úvodní třetině se Třinci naskytla výhoda dvou můžu v poli. „Tam jsme si měli trochu více pomoct,“ přiznal trenér Václav Varaďa. „Sami jsme inkasovali první gól při oslabení a při druhém se puk smolně odrazil od rozhodčího (v obranném pásmu Třince na hokejku Libereckých a Libor Hudáček ze sóla skóroval). Domácí byli dnes šťastnější,“ dodal kouč.

Třinec zaskočil v úvodním duelu soupeře v početní převaze, využil dvě ze tří. Tentokrát je ale Liberec přečetl a lépe bránil. „Mezi oběma zápasy byl velký rozdíl v přesilovkách. Měli jsme jich i ve druhém utkání pár, které kdybychom proměnili a vedli, tak zápas vypadá úplně jinak. Soupeř svou využil, rychle přidal druhý gól a tak zkušený tým, jakým Liberec je, si to už pohlídal,“ řekl Martin Růžička.

Třinec druhou přesilovou hru pět na tři proměnil trefou Tomáše Marcinka, ale domácí těsný stav ve třetí třetině udrželi a v závěru jejich výhru stvrdil Jaroslav Vlach. Na ledě se také více přiostřilo, Ondřej Kovařčík musel i na šití a na konci zápase se strhla i menší mela u střídaček.

„První zápas byl klidný, druhý už byl vyhrocený. Padaly tam osobní věci, už se brzdilo do obličeje, už se dávaly krosčeky, kolikrát to šlo za hranu. Myslím si, že po dnešku už to bude mít grády, které finále má mít,“ konstatoval Hrubec.

Finále se přesouvá do Třince, kde série pokračuje v pondělí třetím zápasem od 17.00. Utkání přímým přenosem opět vysílá ČT Sport a O2.

Liberec – Třinec 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 27. Filippi (Kvapil), 29. Hudáček (Birner), 58. Vlach (Krenželok, Šmíd) – 38. Marcinko (Růžička, Vrána). Rozhodčí: Šír, Pražák – Lhotský, Ondráček. Vyloučení: 8:6, navíc Vlach (Liberec) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 7500 (vyprodáno). Stav série: 1:1.
Sestavy:
Liberec: Will – Kolmann, Derner, Hanousek, Šmíd, Stříteský, Ševc, Doherty – Lenc, Hudáček, Birner – Valský, Filippi, Kvapil – Zachar, Jelínek, Krenželok – Ordoš, Redenbach, Vlach. Trenéři: Pešán a Augusta.
Třinec: Hrubec – Roth, Gernát, Musil, Galvinš, Doudera, Dravecký, Husák – Růžička, Vrána, Chmielewski – Hrňa, Marcinko, Werek – Svačina, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Další zprávy z regionu