Florbalisté Těšína se vrátili s medailí z Prague Open

Florbalisté Českého Těšína získali poprvé medaili na Prague Open. Jejich žákovská kategorie do 15 let obsadila třetí místo v konkurenci 24 týmů z celé republiky. Porazil je pouze v semifinále po velkém boji Liberec.

Florbalisté Českého Těšína zaujali svými výkony i trenéry věhlasných klubů. Foto: archiv oddílu

„V historii našeho oddílu jsme na turnaj jeli podvanácté a nikdy jsme nepřešli čtvrtfinále. Je to opravdu velký úspěch. Nicméně bezprostředně po prohraném semifinále cítili kluci velké zklamání, ukápla i slzička,“ uvedl trenér Jan Blecha, který vedl družstvo na turnaji společně s Jozefem Tomaškem.

„V historii našeho oddílu jsme na turnaj jeli podvanácté a nikdy jsme nepřešli čtvrtfinále. Je to opravdu velký úspěch. Nicméně bezprostředně po prohraném semifinále cítili kluci velké zklamání, ukápla i slzička.“Trenér Jan Blecha

Český Těšín v základní skupině dokonce neinkasoval gól. Klatovy rozdrtil 18:0, Třebíč 9:0 a s věhlasným Tatranem Střešovice se rozešel bez gólů. „Jejich trenér nám blahopřál k výbornému výkonu a ptal se mě, kde jsme sehnali tak šikovné kluky. Ještě dodal, že by se s námi nechtěl střetnout ve finále. Jeho slova mě potěšila, to je velká pocta,“ pokračoval kouč.

Český Těšín si v úvodním kole play off poradil bez problémů s Horní Suchou (7:0), ale v osmifinále si prošel první zatěžkávací zkouškou. České Budějovice udolal až 2:1 po samostatných nájezdech. Do bojů o medaile je vynesla výhra 4:2 nad ambiciózním pražským celkem Black Angels. V semifinále je ale zastavil Liberec, když o výhře 3:2 rozhodl minutu a půl před koncem.

„Vyřazení nás bolelo. Ještě po první třetině jsme vedli 2:0, ale florbal je stejně jako hokej rychlá hra. Postupem času jsme fyzicky odpadávali a soupeř strhl v závěru výhru na svou stranu. Měli jsme šance, abychom jim odskočili, ale scházely centimetry,“ řekl.

Liberec v boji o turnajové prvenství vyhrál nad Galaxy Brno 4:1. „Jejich zápas jsem viděl. Byli jsme mu vyrovnanějším soupeřem, naše utkání s Libercem bylo předčasné finále. Je to škoda. Ale když chce člověk vítězit, musí umět i prohrávat,“ dodal trenér Jan Blecha, který ještě vyzdvihl týmového ducha. „Všichni hráči táhli za jeden provaz. To se mi líbilo,“ podotkl.

Na turnaji zazářili i dva českotěšínští hráči v individuálních statistikách – Lukáš Fukala skončil v produktivitě druhý, Filip Szemla byl pátým nejlepším střelcem.

Sestava: Filip Karas, Kryštof Rusz – Matyáš Baran, Jan Blecha, Jakub Brija, Lukáš Fukala, Tomasz Grycz, Jorik Jančar, Robin Kenický, Filip Klimek, Jan Punčochář, Tomáš Rucki, Jirka Rusz, Filip Szemla, Matěj Šmerda, Erik Tomaško, Tobiáš Zipser, Martin Šenkýř, Vojta Svoboda, Samuel Alter. Trenéři: Jan Blecha, Jozef Tomaško.

Další zprávy z regionu